Vad gör en bra komedifilm?

Redan de gamla grekerna visste hur man gör en bra komedi. Det kan dock vara svårt att avgöra vad en komedi egentligen är. Det som står klart är att en komedi vanligen tänjer på gränserna och ger möjligheter att röra sig långt utanför normer och regler. Här går vi igenom vad som utgör en riktigt bra komedifilm och ger ett riktigt bra exempel på en bra komedi att sätta tänderna i.

Det oväntade som det roliga

Det som är oväntat kan ofta leda till roliga situationer. Humor kan även vara något som uppstår genom att olika maktsituationer manifesteras. Någon som tror sig har makten men blir tagen på bar gärning med byxorna nere så att säga. Det finns många vägar fram för att skapa en bra komedifilm för teve. Inte sällan är ljudeffekter och musik ett viktigt inslag i komedier för att hålla stämningen på topp. Ser man filmer i mobilen gäller det att ha bra och prisvärda teknikdelar som gör filmerna rättvisa. Här kommer några exempel på filmer som lyckats extra bra genom åren. Värt att nämna är att allas humor förstås är olika så alla filmer kommer sannerligen inte att falla alla i smaken.

Dum & dummare

I filmen Dum & dummare möter vi Jim Carrey och Jeff Daniels i de båda huvudrollerna. Denna ofattbara komedi hade premiär i Sverige 1995 och har sedan dess setts som en av de stora genombrottsfilmerna för Jim Carrey. De två vännerna som bor tillsammans försöker att spara ihop pengar för att starta en maskaffär. Genom en rad besynnerliga händelser hamnar de i Aspen och kommer över en portfölj som de försöker återlämna till den rätta ägaren. Denna ägare får dock för sig att de båda vännerna är superagenter som förföljer dem. Detta medför en låg och händelserik resa när de som ska ha väskan istället försöker undkomma dem. Filmen har resulterat i en uppföljare och en tecknad film.