Superhjältefilmer

  • av

I tidningen SvD kan du ofta läsa recensioner om superhjältefilmer. Detta är en genre som är mer okänd och många vet inte om att den existerar. Superhjältegenren är dock riktigt populär. Många filmer som är action- eller science fiction-filmer kan nämligen även klassas som just superhjältefilmer. Filmerna innehåller ofta även inslag av humor, romantik och fantasy.

Allt som behövs i denna typ av genre är en superhjälte som ska rädda en kär människa, världen eller varför inte hela universum. Ibland förekommer det en enda superhjälte och ibland ett flertal.

Det finns många filmer som bygger på en historia om superhjältar. Kanske har du sett hjältar såsom Spiderman, Superman, Batman och X-Men på film.

Superhjältar har ofta övermänskliga förmågor som gör att de kan rädda världen. Ibland är de motvilliga och ofta lever de som vanliga människor. När de behövs står de dock redo till förfogande.

X-Men

Superhjältarna i X-Men förekommer inte bara i en film, utan en hel filmserie. X-Men utspelas i ett fiktivt universum och bygger på en skriven serie med samma namn. Den första X-Men-filmen kom år 2000 och sedan dess har ett flertal släppts. I de olika X-Men-filmerna kämpar superhjältar mot mutanter och mörka krafter.

Spiderman

Spiderman-filmerna baseras på serietidningarna med samma hjälte. Filmen handlar om tonåringen Peter Parker som blir biten av en muterad spindel, vilket gör att han får superkrafter. Som supermannen Spiderman får han krafter att stoppa allt från rånare till superskurkar

Batman

Batman är en superhjälte från DC Comics och har sitt ursprung som en seriefigur. Hans första besök på biografer var år 1939 och sedan dess har Batman regelbundet dykt upp i filmer. Batman är en i grunden helt vanlig person som vill bekämpa ondska och gör sig själv till superhjälte. Med hjälp av avancerade vapen och sin dräkt lyckas han bli den hjälte han kämpar för att bli.

Superman

Superman, eller Stålmannen på svenska, är en riktigt actionfylld superhjältefilm med premiär år 1978. Filmen handlar om en utomjording som växer upp hos ett amerikanskt par. Hans namn är Clark Kent och han får superkrafter, något som han använder för att bekämpa brottslingar. Som superhjälte är han förklädd i trikåer med en röd mantel.

Iron Man

En annan superhjälte som blivit film är Iron Man. Denna Marvel-figur blev film år 2008. Filmen handlar om helt vanlige Tony Stark som bekämpar onda makter i sin flygande, skottsäkra utrustning, utrustad med avancerade vapen.