Stanley Kubrick och Wes Anderson

Stanley Kubrick och Wes Anderson är båda två av sina respektive generationers främsta filmregissörer. I övrigt har de inte mycket gemensamt. Kubrick är berömd för filmer som kastar en cynisk blick på oss människor. Anderson å sin sida har gjort sig ett namn på att göra hjärtvärmande filmer om udda familjer och människor. Men det finns en sak som förenar de två och det är deras kamerateknik.


Har du en filmidé du skulle vilja förverkliga? Kanske en reklamfilm för ditt företag eller någon annan typ av budskap som du vill föra ut? Då kan du höra av dig till Crispfilm, ett Stockholmsbaserat filmbolag som gjort sig ett namn genom att producera film för ett flertal välkända varumärken. Kontakta Crispfilm för din filmproduktion och påbörja processen som får ditt budskap att synas och höras.

Det kan tyckas märkligt att dra paralleller mellan två filmskapare som är så pass olika varandra som Anderson och Kubrick. Men när du sett hur de båda väljer att filma sina scener så är likheterna slående. Kubrick komponerade sina tagningar i minsta detalj och ett av hans största kännetecken är sättet som han centrerade sina motiv. Hans mest karaktäristiska scener är i princip helt symmetriskt filmade. Detsamma gäller Anderson. Intressant nog har den sistnämnde använt sig av samma kamerateknik för att berätta en helt annan typ av historier.