Science fiction – Star Trek

Människan har alltid fascinerats av äventyret. I litteraturen kan man se det ända tillbaka till Iliaden och Odyssén, och andra flera tusen år gamla verk. Science fiction är en genre som funnits ända sedan filmmakarna förstod att här fanns ett outnyttjat område att skapa filmer inom. Idag finns mänger med spännande filmer som Star Wars, Star Trek och andra mångmiljonsuccéer. Finns det något bättre än att slå sig ner i en soffa för att se på lite härlig rymdfilm!

Historia

Redan i slutet av 1800-talet försökte sig filmmakare på att göra film på teman om att t.ex. åka till månen. De hade inte den teknik som finns idag men försökte ändå. Den första framgångsrika filmen var Méliès Resan till månen år 1902, på 13 minuter, vilket var mycket på den tiden. Därefter uppstod nya teman som monster och galna vetenskapsmän, superhjältefilmer och utomjordingar som besöker jorden.

Sedan dess har mycket hänt, först inom den tekniska utvecklingen för filmkameror och sedan datautvecklingen. Idag går det att göra nästan vad som helst med hjälp av specialeffekter.

Star Trek

Det går inte att nämna sci fi utan att ta upp Star Trek. 1966 startade en blygsam tv-serie om besättningen på rymdskeppet Enterprise (vilket betyder företagsamhet på svenska) med målet: “to boldly go where no one has gone before” vilket sägs i varje avsnitt. De var sanna äventyrare som skulle utforska rymden. Serien fick en trög start, men fick så småningom kultstatus och förutom många olika tv-serier har flera filmer gjorts. Den första kom 1977 och gick så bra att det nu gjorts 13 filmer. Skådespelarna har givetvis skiftat över tid och problemet har lösts genom att varje film eller tv-serie utspelas i olika tider i framtiden, vilket skapar möjligheter att hitta på precis vad som helst, vilka karaktärer som helst och vilka situationer som helst. Flera av skådespelarna startade sina karriärer genom Star Trek, eller fick åtminstone en rejäl skjuts av att vara med i någon av filmerna.

Kända skådespelare från Star Trek

En av de mest kända personerna är William Shatner som spelade kapten James T. Kirk i original tv-serien och sedan i de sex första filmerna. Alla skådespelare från originaluppsättningen åtnjuter idag kultstatus. Patric Stewart tog över som kapten i Star Trek “the next generation”. Hans karaktär heter Jean-Luc Picard. Det blev fyra filmer om den besättningen.

En kuriositet för Star Trek-nördar är att ganska ofta har skådespelare från Star Trek ställt upp på att spela små cameoroller i olika tv-serier. Cameo betyder att skådespelaren är sig själv, har sitt riktiga namn men att rollen kan vara skruvad på något sätt. George Takei, som spelade Mr Sulu i oroginalserien, har synts i olika komediserier där det tydligt anspelas på att han är homosexuell. Bl.a har han dykt upp i Big Bang Theory och så har även Leonard Nimoy som också spelade i originaluppsättningen.