Science fiction-filmer

  • av

Science fiction är en genre inom filmskapande och denna typ av filmer är omåttligt populära bland biobesökare. Science fiction-filmer karakteriseras alla av att de har element som grundas på spekulationer inom vetenskap eller teknologi. Det kan vara allt från rymdskepp till liv på en annan planet eller talande apor.

Framförallt är rymden en populär skådespelsplats för science fiction-filmer. Det är actionfyllda och äventyrliga berättelser som spelas upp. Med många specialeffekter skapas miljöer och föremål som ännu inte uppfunnits eller upptäcks av mänskligheten.

Science fiction i två läger

En av de klassiska science fiction-filmerna är Frankenstein från tidiga 1930-talet. Frankenstein var en välgjord film för sin tidsålder. Moderna science fiction-filmer är dock mer avancerade än så.

Science fiction brukar dela filmtittare i två läger. Antingen är man ett riktigt stort fan av denna typ av film eller så tycker man inte alls om de påhittade och ovetenskapliga berättelserna.

Science fiction på bioduken

En av de absolut mest populära science fiction-filmerna är Avatar. Svenska tidningar som Expressen skrev spaltmeter om filmen när den hade premiär. Premiären skedde år 2009 och filmen handlar om en parallell värld. Med datoranimering skapas ett helt nytt jordklot, nya djur, nya varelser och växter. I Avatar har jorden och dess invånare blivit destruktiva och därför tvingas människor att exploatera och skövla en ny planet.

Filmen hade en rejäl budget och är en av de filmer som spelat in absolut mest pengar på biografer runt om i världen.

Star Wars

En populär filmserie inom science fiction är Star Wars. Denna filmserie anses vara grunden för science fiction och alla som är science fiction-fans gillar helt enkelt Star Wars. Denna episka rymdsaga öppnade upp dörrarna och gjorde science fiction känt för den breda publiken.

Den första Star Wars-filmen kom redan 1977, sedan har nya trilogier byggt på den första. I filmerna syns klassiska rollfigurer såsom prinsessan Leia, onde Darth Vader och jediriddaren Luke Skywalker. Star Wars utspelar sig i en annan galax där en kamp mellan gott och ont utkämpas.

ET

En science fiction-film som hela familjen kan se är ET. Denna film är nämligen barnvänlig och ett mästerverk av regissören Steven Spielberg. Det är inte mycket action som förekommer i ET men filmen hamnar i denna kategori då den handlar om en utomjordisk varelse som kommer till jorden.

The Matrix

The Matrix är en science fiction-trilogi som kom i slutet av 90-talet. Alla filmer regisseras av bröderna Wachowski och är så pass tidlösa att de än idag är spännande att se på.

The Matrix handlar om en kille som får reda på att hela världen han lever i bara är en simulation. Han får sedan välja om han vill vara kvar i den eller vakna upp och leva i den riktiga världen.