Kriminalfilmer

  • av

Något som svenska filmtittare är riktigt förtjusta i är kriminalfilmer. Många har sett alla Beck- och Johan Falk-filmer. I kriminalfilmer är det ett mysterium som ska lösas av poliser, oftast mord. Bit för bit avslöjas händelserna som lett upp till mordet under filmens gång för att sedan ha en dramatisk kulmen.

Som subgenrer till kriminalfilm finns bland annat deckare, film noir, gangsterfilmer och fängelsefilmer.

Seven

I Seven är det en brutal seriemördare som går lös. Han har med hjälp av de sju dödssynderna som tema begått brott. Denna kriminalfilm har två agenter som försöker lösa fallen, varav en försöker sätta sig in i förövarens tankegång.

Män som hatar kvinnor

Män som hatar kvinnor är en svensk deckare med thrillerinslag från 2009. Den bygger på en bok med samma namn. Filmen har gjort stor succé, såväl i Sverige som internationellt.

I Män som hatar kvinnor åtar sig journalisten Mikael Blomqvist att skriva familjen Vangers släktkrönika. Det visar sig dock att en kvinna vid namn Harriet försvann från släkten år 1966. Filmen speglar därför en jakt på att lista ut vad som hände med Harriet och det är en mörk sanning som nystas upp.