Klassiker på topplistor

  • av

Det finns många riktigt bra klassiska filmer att se. De går både att hyra, streama online och se på tv. Att se en klassisk film innebär en tidsresa bakåt i tiden. En tid då smartphones och andra moderna uppfinningar inte fanns.

Listmeter med klassiska filmer

Om man söker efter klassiska filmer på internet brukar man stöta på många hemsidor som listar de bästa. På så sätt kan man få inspiration till vad man ska kika på härnäst. Klassiska filmer brukar platsa på listor som “25 filmer att se innan du dör”, “50 filmer alla måste ha sett” etcetera.

Att lista alla klassiska filmer är dock ett omöjligt uppdrag. Det finns ett riktigt brett utbud och alla tittare har olika smak.

Vad är en klassisk film

Med så många gamla filmer kan man ställa sig frågan, vad är egentligen en klassisk film? Generellt kan man säga att en klassisk film är en riktigt kvalitativ sådan som utmärker sig bland andra filmer. En film som blev rejält populär när den lanserades och som än idag är omtyckt av många tittare. Dessutom ska den gärna ha en tidlös historia.

Vad en klassisk film är kan dock vara upp till var och en att bedöma. Film bedöms subjektivt och alla har olika åsikter.

Omtyckta, klassiska filmer

Vissa filmer är dock mer populära än andra och räknas absolut till de klassiska. Vad sägs till exempel om dessa två:

  • Borta med vinden

Borta med vinden från 1939 baseras på romanen med samma namn och handlar om en romantisk relation under det amerikanska inbördeskriget.

  • Casablanca

Casablanca från 1942 har svenska Ingrid Bergman i huvudrollen. Filmen räknas som en av världens absoluta klassiker och utspelas under andra världskriget.