Katastroffilmer

  • av

När det kommer till filmer som snabbt röner stora succéer är katastroffilmer vanligt förekommande. Katastroffilm är en genre som utmanar människors tankesätt och får dem att fundera på vad de skulle göra om en katastrof skulle inträffa.

Katastroffilmer kan handla om en katastrof som drabbar en stad, ett land eller varför inte hela planeten. Mänskligheten riskerar att utplånas och någon måste rädda den. Vad det är för sorts katastrof kan variera. Ofta är det dock någon slags naturkatastrof, en rejäl olyckshändelse eller en väderförändring. Det kan också röra sig om utomjordingar som anländer till planeten, eller att jorden kolliderar med något från rymden.

USA ett vanligt objekt

Eftersom att de flesta katastroffilmer produceras i USA är det ofta just USA som drabbas av de nämnda katastroferna. Gärna i de stora kuststäderna, i alla fall när det handlar om naturkatastrofer.

Genren för katastroffilmer uppkom på 70-talet. Den blev direkt populär när filmen Airport släpptes. Filmens handling går ut på att en självmordsbombare försöker spränga ett flygplan.

Enorma katastrofer

Om du vill se en film som baseras på det faktum att enorma katastrofer kan hända, då är 2012 eller The Day After Tomorrow perfekta. 2012, som bland annat Dagens Nyheter har recenserat, går ut på att temperaturen i jordens kärna ökar allt för snabbt. Världen riskerar att gå under och enorma arker måste byggas för att rädda mänskligheten.

I The Day After Tomorrow är det ämnet om global uppvärmning som behandlas. Kraftiga oväder drabbar världen som är i fara. Detta är en film för dig som är oroad för världens utveckling och vill bli uppskrämd.

Armageddon

En omtyckt katastroffilm som blivit mycket populär är Armageddon. I denna film är en gigantisk asteroid på väg mot jorden, med en hastighet på 35 000 km/h. Katastrofen är på väg att bli ett faktum men för att försöka förhindra den skickas en oljeborrare upp i rymden. Filmen har dessutom en fin kärlekshistoria för dig som inte enbart vill se katastrof.

The Impossible

The Impossible är en film som baseras på den verkliga händelsen då en tsunami drabbade Thailands västkust. Detta är alltså en katastroffilm om en katastrof som redan ägt rum. En familj slits itu när jättevågen når land och de behöver sedan ge sig ut på jakt för att finna varandra igen.