Animationens betydelse

Redan i början på 1900-talet fick den animerade filmen en stor betydelse. På 30-talet fick de animerade långfilmerna många att vilja gå till biograferna. En av pionjärerna var Walt Disney som ville skapa en animerad långfilm 1937, och valet föll på berättelsen om Snövit och de sju dvärgarna som blev mycket uppskattad. Man kan tänka sig det arbete som måste ha lagts ned, då allt ritades för hand med penna och papper. Mycket vatten har runnit under broarna sedan dess och idag görs animerade filmer med hjälp av datorer sedan långt tillbaka. Animation är inte enbart en metod att göra tecknade filmer utan kan användas på en mängd olika sett.

Andra sätt att använda animationen

Idag är det vanligt att reklamfilmer är helt animerade. Detta kan även göra det möjligt för privatpersoner och småföretag att göra riktigt fina filmproduktioner eller skapa sig en animerad reklamfilm för en billig peng med hjälp av proffs. Med hjälp av en animerad film, kan man nå igenom det brus av information som finns. En animerad film har ett annat, mycket klarare uttryck. Därför lämpar det sig också för instruktionsfilmer, då man vill förmedla ett särskilt budskap.

Att tänka på vid skapande av animerade filmer

Då man ber ett produktionsbolag att producera en animerad film, bör man ha ett tydligt budskap klart för sig själv. Vad vill man säga och åstadkomma med filmen? Att någonting ser häftigt ut kommer sällan att leda till det resultat man vill uppnå. Även om man låter ett proffs göra filmen, måste man själv styra upp en bra handling och berätta vad fokus ska ligga på. Har man pengar kan man även låta den biten falla på andra, som kan skriva både manus och handling. Men det lönar sig att själv ha en grundvision, annars riskerar filmen att inte kännas äkta. Det här kan många företag råka ut för som inte alls känner igen sig i de filmer som reklambyråer tillverkat. Nästan alltid är orsaken att beställaren inte hunnit tänkt igenom vad man faktiskt vill med filmen. Kanske har man bara “hört att” det ska vara bra med en sådan film och så vidare. All film börjar med en enkel idé, ungefär som Walt Disney började med en animerad version av berättelsen om Snövit.