Actionfilmer

  • av

Action är en filmgenre som är populär bland såväl svenska som utländska biobesökare. Det finns en stor mängd filmer inom denna genre och nya lanseras ständigt.

Genren action karakteriseras av att det förekommer en eller flera hjältar i berättelsen. Dessa hjältar ska rädda någon från fara. Det kan vara allt från en enskild person till en hel värld som är i farozonen. Hjälten kan vara allt från en superhjälte till en vanlig Svensson som visar sig ha extra krafter.

I en actionfilm förekommer det ofta naturkatastrofer och ondskefulla människor som ska stoppas. Dessutom är det just rejält mycket action i filmerna. Biljakter, slagsmål, explosioner, våldsamma aktiviteter, kampsporter och strider är vanligt att se. För att spela in allt detta behövs allt från modiga stuntmän till avancerade specialeffekter. En riktigt bra actionfilm ska få upp pulsen på tittaren och spänningen ska vara hög.

Action med James Bond

En av de första actionfilmerna skapades med James Bond. Filmerna med denna brittiska spion började produceras på 60-talet och lade grunden för hur en bra actionfilm ska vara. Agent 007 försöker i sina filmer rädda världen från onda människor och omger sig gärna med allt från vackra kvinnor till dyr champagne. Dessutom förekommer det biljakter, farliga slagsmål och annat som skapar action.

Die Hard

En annan typisk actionfilm är Die Hard. Filmen hade premiär år 1988 med Bruce Willis och Alan Rickman i huvudrollerna. I Die Hard ska John McClande till Los Angeles för att fira en mysig jul. Istället tvingas han ta sig an terrorister och rånare och blir därmed en en motvillig actionhjälte. Motvillig hjälte eller ej så innehåller Die Hard all den spänning och de explosiva scenerna som en actionfilm behöver.

Men in Black

Men in Black är en serie actionfilmer, varav den första hade premiär år 1997. Den har sedan fått två uppföljare. Filmens handling går ut på att jorden riskerar att förstöras då utomjordingar har anlänt. Olika utomjordingar jagar varandra i en våldsam jakt på ett smycke. Därför måste organisationen Men in Black skydda världen mot undergång.

En av de stora skådespelarna i Men in Black är Will Smith. Filmen är en äkta actionfilm med våldsamma scener och jakter. Den kan även hamna i science fiction-genren då det förekommer ovetenskapliga utomjordingar i filmen.