Jarl Borssén i Zoombie

Den bästa svenska zoombie-serien!


Lars Molin är en svensk idol med titlar som Badjävlar, Repmånad (manus) och Saxofonhallicken på meritlistan. Smarta produktioner fyllda med kvicka dialoger och intressanta karaktärer, i Sverige för svensk publik, ofta svart humor och lika givet att gilla som en fika innan man börjar jobba på morgonen.

I Zoombie följer vi Försäkringskassans byråchef Holger, en rund man i sina “bästa år” vars tålamod med det mesta håller på att ta slut eftersom ingen tycks bli nöjd oavsett vad han tar sig för. På jobbet talas det tomt om reformer och hemma agerar Holger bankfack till sina giriga barn, som ständigt frågar om pengar och mer pengar. Till det yttre har de det bra, men en dag när Holger bestämmer sig för att gå och fiska istället för att gå till jobbet så raseras idyllen och ett oväntat kaos sprids både bland familj och arbetskamrater. Vad håller den triste byråchefen på med egentligen och vad hände med den zombie som alla kunde ta för given?

Zoombie DVDTre delar familjekomedi i ovanlig tappning är det som bjuds i Molins tv-serie från 1982. En mer intressant och tankeväckande produktion än skrattlockande komik då vi följer Holger i hans förvandling som drivs av ett antal möten med oliktänkande och kontrasterande personer. Vi möter den filosofiintresserade braxspecialisten, ett par vodkahuttande grovarbetare och den hembrännande, sjukskrivne läraren med bakgrund i kemi. Alla ska de spela sin roll i Holgers förvandling då han går från larv till fjäril i en omvälvande personlig resa. Speciellt drabbande för Holgers familj som utan hans pålitlighet slutar att fungera helt.

En av de bättre svenska miniserier jag har ramlat över. Den har ständigt intressant dialoger, duktiga skådespelare och stabil regi. I rollerna syns bland många andra en debuterande och rätt osäker Sissela Kyle, en säkrare Lis Nilheim, Staffan Hallerstam, Robban från G som i Gemenskap (Joakim Schröder) samt mysfarbror Jarl Borrsén och i huvdrollen Anders Nyström. Det är en gedigen samling och även om inte alla presterar oförglömligt bra roller så fungerar det och de allra sämsta scenerna glömmer man inte just för att de är oerhört överspelade.

Den här serien är lika gångbar både för den som tittar av nostalgiska skäl som för en möjlig ny publik. Tidlöst förutom i miljöer, rekvisita och klädsel och ständigt lustigt där det bara brister i skådespel när det ska tas till med dramatiken ordentligt. Lars Molin är en av Sveriges hittills mest kreativa filmskapare och hans filmer är oftast trevliga och folkliga, Zoombie hamnar bland mina favoriter och jämför man den med dagens miniserier så står den sig riktigt stark.

INGA KOMMENTARER