Zoolander 2 Poster

Oj vilken uppföljare. Ett härligt återseende!


Zoolander 2 bluray15 år har gått och efter den första filmens nu kultstämplade framgångar så är det en balansakt för Ben Stiller och Company att locka fram applåder istället för burop. Det är jättesvårt att hitta rätt tempo, stil, form och humor när det gått så lång tid, men personligen, som en av de som ser Zoolander minst en gång per år, så är jag verkligen helnöjd. Uppföljaren tar vid direkt där originalet slutade och trots 15 års vila så är det som om tiden hade stått still. Zoolander 2 är perfekt.

Och vi kastas in i handlingen när en välkänd manlig, kanadensisk artist blir brutalt mördad och Interpolagenten Valentina Valencia kopplar ihop händelsen med den pensionerade modellen Zoolander. I lag med Hansel, som är mitt i en självrannsakande tid i livet tar sig Zoolander och Valentina sig an utmaningen att stoppa mördaren. Bara för att återigen ställas öga mot öga med den forne fienden och modeikonen Mugatu, nu i lag med modevärldens nya diktator – Alexanya Atoz.

Bland de stående stjärnorna, som var tvungna att medverka för att den här filmen skulle finnas, alltså Ben Stiller, Will Ferrell, Owen Wilson – så ser vi nya ansikten i Penelope Cruz, en vixen på motorcykel, en sexbomb med karaktär och egna drömmar som vävs in i handlingen. Vi ser den ryska modegurun Alexanya Atoz som spelas av Kristen Wiig som inte är så mycket en handlingsstärkare som en skrattframkallande toka. Så fort man ser henne i bild så ler man och det Will Ferrell gjorde för att Zoolander 1 skulle bli totalt vansinnig, gör hon här, med hjälp av Ferrell då. Men även av massor av cameos där Benedict Cumberbatch slår alla rekord i att vara märklig, Billy Zane som håller sig på mattan lite coolt, artisten Sting, Justin Bieber och många, många fler påmminer om sin existens. Det går inte att räkna dem ens med både fingrar och tår.

Handlingen är mer James Bond än Project Runway och huvudstoryn är smart berättad tillsammans med ett par betydande bihistorier, där fadersroller, fördomar och drömmar behandlas. Zoolander 2 är sann mot sitt original och rollerna är exakta, äldre versioner av hur de var förut. Mycket personlig utveckling har det inte blivit, alla har alltså en IQ under 100. Det blir en återträff av rang och som jag har väntat på detta. Nu kan man få över 3 timmar Zoolander per år istället för 1 1/2 och det är ju bara så fantastiskt. Zoolander 2 kommer direktförpackad med kultstämpeln och det är så underbart att det inte blev en patetisk, pengasugande efterapning.

Välspelad, actionpackad, otroligt rolig (med andra ord, töntig, fånig) och välskriven trots att genren är pariodierande tramsig komedi med vissa actioninslag. Precis som den första filmen så är det trams och den som inte förstår det missar ju mål rätt rejält. Att till exempel jämföra Zoolander med en komedi av Bröderna Coen är som att jämföra bacon med ett blött snöre. De är snarlika men det är helt olika saker. Därför ger jag Zoolander 2 en 4’a i betyg. Det är en rolig film som berättar en rolig historia med roliga karaktärer i. Det är en film med personlighet, vilket de flesta komedier saknar idag. Och det är Zoolander, det är egentligen tillräckligt.