Kevin James sköter om djuren.

En enkel film enligt mallen, bonusen är de talande djuren.


Madagascar möter den pojkaktiga romantiska komedin och lite King Kong när Kevin James har dragit på sig shortsen igen, den här gången som djuskötaren Griffin Keyes som är Franklin zoo’s populäraste! Innan vi får ta del av Griffin’s djurskötarexcellens så är det bäst att lägga upp bollen för öppet mål, då filmen inleds hela fem år tidigare när Griffin nobbas under ett ostigt men romantiskt frieri till själsfrände Stephanie (Leslie Bibb). Han blir verkligen toknobbad men slutar aldrig att tråna efter den blonda skönheten, vilket han väl borde ha gjort kan man tycka.

Upplägget är givet och verkar aldrig trötta ut filmskapare oavsett härkomst. Kevin James söker en kvinna och idealet vore Stephanie, medan han ser rakt igenom en kollega (Rosario Dawson) som tycks visa ett visst intresse för den duktige djurkötaren och hans härligt skojfriska personlighet. Lägg till en mängd relationsråd från djuren som i ett försök att hjälpa Griffin bryter sin eviga hemlighet, de kan alla tala! Elefanter, spindelapor, björnar, giraffer, lejon med mera lägger sig alla i Griffins bestyr så har du grunden till Zookeeper, en film stöpt efter mallen utan det minsta lilla veck och konstighet. Ja förutom talande djur då… Det är väl inte så ovanligt längre det heller….

ZookeeperHur som helst så är Zookeeper en ganska rolig film som både jag och min dotter (5 år) tyckte väldigt mycket om, det finns en del lite mer vuxna bitar som lika gärna hade kunnat kluppits bort för att göra det mer familjärt, kiss och bajshumor i all ära, speciellt poppis är det ju här i Sverige (Varför??) men gränsen dras när en varg stått och kissat alldeles för länge med strålen i bild för att Griffin ganska snart ofrivilligt kommer blotta sig. Riktigt lågt, inte ens lite roligt och rätt så blatant dåligt genomfört också.

Djuren är den största behållningen i den här filmen, vilkas röster anpassats väl efter personligheter, jag förstår dock aldrig varför Giraffer måste vara dryga och irriterande när de får en människoröst, men så är det väl. Roligast är björnarna som har en hel del interna bråk kring lite olika ämnen (Jon Favreau & Faizon Love). För att få in lite platonisk vänskap i filmen så har även Griffin satts i arbete för att hissa upp den ridå som Gorillan (som spelas av Nick Nolte) gömmer sig bakom, hela den historien är faktiskt mer intressant än själva kärleken, som både saknar trovärdighet och takt. Ytterligare röstskådespelare som dyker upp är Sylvester Stallone, Adam Sandler, Bas Rutten, Maya Rudolph (giraffen), Cher, Judd Apatow och jag ska inte glömma att nämna Donnie Wahlberg som inte känns igen som sig själv fast i en verklig roll, samt Joe Rogan som får möjlighet att skaffa sig fler fiender än fans genom sin delaktighet i form av Griffin’s kombatant för Stephanies kärlek.

Det är inga egentliga fel på Zookeeper som familjeunderhållning men tänker du efter kring vad du tittar på så finns det inte mycket som går ihop med något annat. Larvigt men roligt och inte mycket mer än så. Att peta i sidan för att retas kring felaktigheter känns faktiskt riktigt onödigt när det gäller familjeunderhållning och så länge “familjen” är nöjd så är jag faktiskt också nöjd. Det blir inget höjdarbetyg men en tvåa med ett litet plus i kanten, det är inte svårt att ta sig igenom Zookeeper men förvänta dig inga känslomässiga svall eller gapskratt, för allt är ungefär lagom.

Blurayen som jag tittat på var mycket trevlig, inte det snyggaste jag sett men Sony sköter sig som vanligt. Extramaterialet är också det helt ok, MovieIQ är roligt och att se hur specialeffekterna gjordes gillade jag, till det så finns det ”det vanliga” också för den som behöver mer. Gillar du tv-spel så ska du inte missa att kollla bland extramaterialet för där finns det en exklusiv demo för ”Ratchet & Clank: All 4 one” att inkassera via Playstation network. Enligt fodralet ska det vara på hela 45 minuters speltid! (Fungerar bara om du har ett Playstation att spela demon på såklart.)

INGA KOMMENTARER