Zombeavers

Helt ordinär zombiebäverskräck.


Jag dras som en magnet till djurskräck av olika slag och blir därför jätteglad när självaste Universal hedrar sina gamla takter som skräckleverantör och släpper trevliga Zombeavers. Inte en stor produktion eller ens laddad med stjärnor men definitivt en film med den där charmiga känslan, helt rätt mängd ostighet och bäst av allt – ascoola bävrar med sylvassa tänder och lysande ögon.

Zombeavers DVDDet blodfärgade spektaklet börjar med att ett par idioter med en lastbil kör ihjäl ett rådjur, girar lite och tappar en flaska radioaktivt avfall i en sjö med osannolikt hög bäverdensitet. Bävrarna förvandlas snart till blodtörstiga “Zombiebävrar” och börjar attackera en grupp ungdomar som lämpligt nog tagit bikini- och badbyxesemester i den enda stugan med härligt strandläge. Det som följer är inte långt ifrån de flesta vattentematiska djurskräckfilmer du kanske redan sett. Men till skillnad från Piranha och liknande nya produktioner så har den här en enorm fördel bara på valet av antagonister, Zombiebävrar. Det är ju bara för tufft.

Zombeavers har allt det jag förväntade mig från regissören Jordan Rubin som under Jimmy Kimmels tidiga karriär var skyldig till medverkan i hela 96 avsnitt av den uttalade chauvinistiska serien “The Man Show” (kolla Youtube) och senare även en av humoristerna bakom Crank Yankers, en högljudd serie busringningar som ja, både är bra och dåliga. Zombeavers bär spår av både chauvinismen och humorn och ses genom det typiska manliga perspektivet trots att huvudrollsinnehavarna är kvinnor. Att det lutar åt det här hållet förvånar mig inte överhuvudtaget eftersom modern djurskräck och skräckkomedi inte direkt brukar locka publik med knutna nävar för jämlikhet. Det är hud och monster som gäller och det är det som erbjuds.

Manuset till Zombeavers har dock inte skrivits av enbart Rubin utan av ett par väldigt lustiga herrar med namnet Kaplan, Jon och Al. Och efter att ha sökt efter dem på nätet i jakt på det fantastiska soundtracket till den här filmen så visar det sig att de gör otroligt roliga musikaler också, som de sen lägger upp på Youtube under användarnamnet Legolambs. Se exemplet Neeson Season här. Med tanke på de skratt de får ur mig med sina minimusikaler misstänker jag att de legat aningen på latsidan med Zombeavers där det inte bjuds på samma kvicka humor utan jämförelsevis är relativt torrt och förprogrammerat.

Zombeavers levererar ändå tillräckligt men tar sig inte upp på det högsta trappsteget som gör den till en framtida kultfilm. Gillar man djurskräck så blir man inte besviken, speciellt då bävrarna inte är datorskapta utan väldigt riktiga, dockor som inte bara är riktigt häftiga utan också ordentligt äckliga och skrämmande. Zombeavers har också en del kort i rockärmarna som kommer att både överraska och resa nackhåren på publiken, men förutom de små höjdpunkterna så är det mallat enligt förbestämda och välbeprövade regler som fungerar, även om det i längden kanske blir lite långtråkigt. Definitivt en film du inte ska missa i alla fall, det är faktiskt den enda film med zombiebävrar jag rekommenderar just nu.