Natalie Portman, James Franco & Dannt McBride

Larvig äventyrskomedi med gott om penishumor.


De mest cirkulerade klippen av Your highness på nätet är kategoriserande för resten av filmens innehåll och består av: Klipp 1. Natalie Portman går ner till vattnet för att bada i string medan McBride och Franco tjuvtittar på håll. 2. En minotaur tar sig väldigt otrevliga friheter med Thadeou’s tjänare. 3. Danny McBride och James Franco bjuder på en fyrhändig handtralla åt en Yoda’esk trollkarl. Det är med andra ord belamrat med sex- och penisskämt och blandningen av det med äventyret vi beger oss på, ja det fungerar faktiskt.

Vi följer bröderna Thadeous (Danny McBride) och Fabious (James Franco) då de på ett grandiost äventyr ger sig efter den onde trollkarlen Leezar (Justin Theroux). Leezar har kidnappat Fabious blivande brud och planerar att ta hennes oskuld när de två månarna möts, en hundra år gammal ritual som skapar en drake och därmed kontroll över världen. Nu är det upp till bröderna, med hjälp av den vilda jägaren Isabel (Natalie Portman) att stoppa det som kallas “The Fuckening”. Och på vägen mot Leezar möter de både femhövdade jätteormar och minotaurer med stor sexuell aptit.

Your highnessDet är ett givande äventyr som uppvisas med en trevlig första akt, en rolig andra och en effektfull avslutande. Manuset är, precis som regin och kamera kompetent utfört och helt enligt förväntningarna utan att briljera. Jag skrattar många gånger, åt både de smartaste och dummaste påhitten, på den nivån har Your highness verkligen lyckats. Blandningen av stoner-komedin från modern tid och mer klassiska Punkt-A-till-punkt-B-äventyret fungerar oväntat bra och känns inte alls konstig trots att det väl egentligen borde göra det. Jag kan inte minnas att jag sett en äventyrsfilm från forna tider där någon rökt på så mycket som McBride hinner här.

Den allra största styrkan hos Your Highness är karaktärerna, de passar alla väl ihop och har rätt så stora personligheter med tillhörande utveckling under sagans gång. Den äventyrliga biten av filmen står inte helt i skuggan bredvid komedin heller utan det erbjuds en hel del riktigt trevliga scener som faktiskt känns härligt upplyftande och originella utan att vara alltför ironiska. Det här hade, med andra ambitioner kunnat vara en riktigt stark äventyrsfilm á 90-tals-receptet som alltid var fångande men sällan gravallvarligt.

Personligen så gillar jag den här sortens komedier trots att de är omogna och förutsägbara, det handlar om att locka fram skratt och pinsamheter i största möjliga utsträckning och McBrides (manus) berättelse gör just det, samtidigt som den ser väldigt bra ut som en äventyrsfilm på samma gång. Det här är ingen kanonrulle men den har sina charmigare komiska moment varvade med det givna sexuella innehållet som lockar publik. En typisk spontanfilm som kommer roa de flesta, men främst minns som en lång radda penis- och rumpskämt.

INGA KOMMENTARER