Blood Lines

Oerhört tråkig trots alla försök.


Fem filmer Wrong Turn har det blivit totalt och det som kännetecknade framgången hos den första filmen är som bortblåst i den femte. Visst, den håller sig kvar i samma genre men genom att tappa bort allt vad handling heter och bara radda upp exotiska sätt att mörda ungdomar på, så blir det inte mycket mer än ett maraton i gäspningar varvat med en liten chock här och där.

I Bloodlines bekantar vi oss med fem ungdomar som laddat upp med droger och sexlusta för att fira Halloween på vischan, där det anordnas en stor årlig musikfestival. Ett lockande upplägg i stil med Piranha, mycket folk = mycket skrik, action och blod. Men istället för det blir det ett medley av irrationellt beteende och lektioner i hur man kan mörda ungdomar med överavancerade metoder. I en helt tömd stad då alla som inte får plats i filmen skjutsats iväg till festivalen, som vi aldrig får nöjet att själva besöka.

Packshot Wrong Turn 5 DVDIstället för sus och dus så erbjuds vi en av de tråkigaste slasherfilmerna någonsin, där den enda anledningen att inte stänga av är att se om någon mot förmodan klarar sig och hur de andra kommer att bli avlivade. För just de mest komplicerade och tidskrävande metoderna för att ta kål på folk har regissören Declan O’Brien listat ut, och det är faktiskt så pass jobbigt att titta på benknäckerierna att jag ibland viker undan blicken. Däremellan är det dock svårt att inte låta blicken vandra i jakt på en spännande fläck på väggen som kan underhålla mig istället.

Handlingen är usel och fylld med hål som inte ens försökts täppas igen (ingen försöker till exempel fly, vilket ju är märkligt) och verkar endast tillgänglig för att kunna benämna Bloodlines som en spelfilm. Skådespelarna imponerar inte men de har å andra sidan inte mycket att arbeta med. Jag tror inte att hade hade blivit bättre med ett starkare manus, men ett litet försvar för alla ökentorra replikskiften. Det märks att O’Brien satsat sitt regikunnande fullt ut på gore-effekter för att skapa snack runt Bloodlines, men en liten vick på hatten för en del rätt smarta bilder och sekvenser, även om det handlar om tiotals sekunder här och inte någon ny Blade Runner.

Det som är positivt med Bloodlines är inte tillräckligt för att jag ens skulle rekommendera den till den mest inbitna skräckfilmsälskaren. Det är rakt av tråkigt att titta på eländet och jag hoppas för allt i världen att det här är slutet på den här serien. Extramaterialet är höjdpunkten med dvd’n då det finns med en del runt specialeffekterna som är av klassisk sort, riktiga inälvor och riktigt blod har använts vilket ju på sätt och vis är coolt, men till vilken nytta egentligen förutom att spara pengar? Det ser ju likadant ut som fejkade inälvor… Kommentarspåret med entusiastregissören O’Brien är värt en genomlyssning, tyvärr så ser man filmen igen samtidigt som han pratar, vilket verkligen inte är en fröjd.

INGA KOMMENTARER