Ölhävning i The World's End

Ölhävning, jordens undergång, äventyr!


Jag är övertygad om att många missat att det här är avslutningen på den framgångsrika Cornetto-trilogin där Simon Pegg och Nick Frost varit ständiga huvudrollsinnehavare. Först i zombie-apokalyps-komedin Shaun of the Dead som snabbt nådde kultstatus och la ut röda mattan för Hot Fuzz, där duon spelade klantiga poliser; för att nu runda av med en humorfylld ölhävarfest mitt i en stundande apokalyps.

The Worlds End BlurayI The World’s End antar Simon Pegg rollen som Gary King. En avdankad narkoman vars höjdpunkt i livet nåddes i tonåren då han och fyra vänner gjorde ett ärligt försök att gå den beryktade “Gyllene milen”. (Utan att riktigt nå hela vägen.) Den gyllene milen är en pubrunda där 12 pubar besöks samma kväll och en stor stark ska drickas vid varje besök. En ordentligt blöt utmaning.

Nu, många år senare så har Gary bestämt sig för att dra ihop de splittrade vännerna igen dels för att han saknar dem, men främst för att han finner sig i en livskris där det kanske kan hjälpa att återuppleva ungdomens glansdagar. (Knappast.) Hindren blir dock större än att bara få med kompisarna på noterna då det finns något ondsint i staden som vännerna ställs öga mot öga mot. Och bara de lyckas fokusera blicken tillräckligt länge och hålla sig på fötterna, då har de chansen att bli legendariska.

The World’s End är som sagt den avslutande delen av tre i Cornetto-trilogin och vid det här laget så känns de flesta humoristiska dragen igen. Simon Pegg spelar ut genom att vara en självisk och problematisk personlighet medan Nick Frost tar ansvaret genom att hålla sig lugn och sansad. Duon är grymt bra balanserad och med hjälp av talangerna Martin Freeman, Paddy Considine och Eddie Marsan så fås det till mycket nytt som de tidigare filmerna inte haft. Varje karaktär har sin egen lilla historia och med hjälp av biroller spelade av bland andra Rosamunda Pike och Pierce Brosnan så kommer de alla till liv utan att Simon Pegg stjäl showen, vilket jag trodde han skulle göra efter en väldigt Pegg-tät inledning.

Manuset av Pegg och Edgar Wright är väldigt tight och det är en fröjd att se detaljer kopplas samman med intelligenta lösningar, i en film som annars vore enkel att avfärda som tramsiga dumheter. The World’s End blandar dystopisk science-fiction med larvig komedi och jag blir påmind om klassiker typ Invasion of the Bodysnatchers samtidigt som humorn som förknippas med Pegg/Frost inte lämnar en tagning orörd.

Vännerna stöter också på problem inom gruppen och de måste övervinnas samtidigt som det yttre hotet bara blir större. Som på en vågskål balanserar de ut varandra och gammalt groll får stå åt sidan när täta actionscener (där Nick Frost verkligen lever ut) och ölhäverier mitt i allt kaos knyter samman vänskapbanden. Det är både underhållande och dramatiskt i The World’s End och filmen blir en värdig final på en rolig och tidigare lite mer jollig filmserie.

Blurayen från Universal kommer packad med mycket extramaterial i “bakom-filmsformat” där det mest framgår att alla inblandade hade roligt under inspelningstiden. Intervjuer blandat med bilder från inspelningen är trevligt att titta på, men ändå roligare är det att se om filmen och leta likheter med Shaun of the Dead och Hot Fuzz, vilket även finns medlagt i extramaterialet, men det är roligare att försöka själv.