World War Z

Grymma zombies och sunkig reklam.


Brad Pitt spelar huvudrollen när zombies attackerar världen. Ett virus har på något sätt snabbt nått överallt och alla som smittas blir tanklösa galningar i jakt på de som fortfarande lever. På gatorna är det kaos, affärerna länsas och folk dör som flugor. Mitt i allt befinner sig familjen Lane på flykt precis som alla andra. Deras fördel är att pappan i familjen är föredetta utredare åt FN och kan säkra en eskort till ett av de fartyg som används för fristäder.

Men priset att betala för säkerheten är högt och Gerry måste prestera för att familjen ska få stanna. Han skickas på uppdrag att hitta virusets ursprung som en del av ett expertteam. Deras första resmål blir Sydkorea, som bara blir ett kort stopp på en jakt som tar dem över hela världen.

Många som väntat på World War Z har nog som mig stirrat sig lite för blinda på de häftiga bilderna av zombies som klättrar på varandra mot husfasader för att nå de stackarna som trodde de hittat till säkerhet. De finns såklart med (och de är häftiga) men är bara en bråkdel av vad World War Z har att erbjuda. På det stora hela en bra film med de största irritationsmomenten i den blatant klumpiga reklamen (Värst är det när Brad Pitt tar en klunk läsk från en automat och suckar lite innan han torkar sig för munnen.) samt de rätt illasittande politiska gliringarna som inte blir bättre oavsett om man lutar sina sympatier åt vänster eller höger.

Filmen förs fram ologiskt och långsökt med många lösa trådar ignorerade. Men å andra sidan så är det ju också en zombefilm vilket i sig är rätt tokigt redan där. Bland zombiefilmer så är World War Z en av de mest påkostade och mer underhållande jag någonsin sett, förmodligen den mest kostsamma då jag inte kan minnas någon annan just nu. Det syns tusentals statister omkringspringandes på gatorna och även om de flesta nog är animerade eller kopierade i datorer så ser det riktigt bra ut. Inte så mycket action “Man vs. Zombie” med tillhörande gore- och effekter. Men desto mer flyktscener där det alltid kommer så många odöda hack-i-häl att man drar upp fötterna i soffan lite. Mest överraskande är att Marc Forster inte en, utan två gånger lyckades lura mig att halvt bita av tungan, med ett par riktigt effektiva skrämselmoment.

World War Z blurayEfter en riktigt actionfylld inledning så följer ett missgynnsamt tempo-släpp och det är början på den tråkigare World War Z. Där är dramatik och skådespelet väldigt viktigt och trots att Brad Pitt brukar vara bra så känns hans insats här loj och ointresserad. Han gör sitt jobb men det ges inget extra direkt, kanske för att det inte finns någon att agera emot – då nästan ingen belönats med repliker? Dramatiken uteblir iochmed det här och jakten på virusets ursprung blir snabbt en A till B historia som inte direkt engagerar, utan istället så hoppas man på mer zombies. Och det hjälper inte när också det antalet minskar och World War Z börjar puttra på ångorna i tanken. Den sista halvtimmen sitter jag och tittar på något som borde ha knutits ihop för länge sen, fast ingen bakom kameran verkar ha lärt sig att knyta.

World War Z är underhållande även om den tappar poäng och hade kunnat vara bättre. Det är storbudgetzombiefilm på finfin bluray med 7.1 ljud som skallrar och bankar och höjer upplevelsen. Det skäms man ju inte direkt bort med och även om det finns bättre zombierullar så tycker jag att det här är ordentligt uppfriskande just för att det är stort. Extramaterialet är ok men jag hade hoppats på mer. Upplägget till filmen jämfört med boken tas upp i featuretten Origins och paralleller mellan filmens virus och verkliga händelser diskuteras i Looking to Science, vilket inte tas upp i själva filmen. En fyrdelad dokumentärfeaturette tar upp olika sekvenser i filmen och dess visuella effekter med mera.

Just nu känns det som om att det kommer att dröja innan jag ser World War Z igen mest beroende på att jag inte orkar med reklamen, men jag hade ändå roligt nästan hela tiden när jag såg den och därför ger jag den en stark trea.

INGA KOMMENTARER