You're welcome America

Sista natten med George.


Will Ferrell’s första HBO-specialare. Ferrell som skapat sig ett namn som en komedins man i härligheter som “Anchorman, Talladega nights och Semi Pro”, men främst som en av medlemmarna i “Saturday night live.” Komedin i alla dessa är liknande varandra, Ferrell spelar ned sin intelligens och gör ofta narr av den amerikanska arbetarklassen, speciellt i framgångssagor.

I sin scenshow har han valt en en annan klass, den högsta av dem alla. Högsta hönset – George W. Bush. Med fem olika Bush-alteregon, “Flight suit, Fighter, Cowboy, Plain suit och Frat boy” hinner han på 90 minuter gå igenom hela Bush’s karriär från skolan till avgången.

Ferrell är en kompetent komiker och skådespelare som använder sig av samma knep varje gång, ser man en Ferrellfilm i hyllan är det lätt att man tar den, just för att Ferrell känns igen. Så är det också här, även om imitationen av George W. Bush inte tas till några högt belägna höjder i humorns tecken så är det tillräckligt trevligt att titta igenom den här showen.

Han använder sig av ganska mycket rekvisita och tar hjälp av de skärmar som finns på scenen för att gå igenom staben, visa penisbilder och lite mysiga animationer så som “Wings on dream” som är en återkommande fras. Som Bush uppmanar Ferrell oss att hylla, minnas och värdera de åtta år han funnits i ledarstolen och delar med sig att han nu känner sig “as free as balls in boxers” – en fras som kan få kategorisera den nivå skämten ligger på i de flesta fall. Ferrell använder sig också av många dialoger med sig själv som olika personer – främst för att kunna hacka på den Bush som varit en marionettdocka bakom vicepresidenten Dick Cheney.

Lite kritik, lite komedi och lite kalabalik. Ferrell bjuder bara precis på det som förväntas men tar det lite för lugnt, lite för sansat och resultatet blir bara mysigt med några enstaka träfar här och där. När det väl fungerar är det riktigt bra.

Film och ljudmässigt är det helt ok, ett 5.1-spår för ljudet med publiken inräknad hade gjort susen men vi får nöja oss med 2.0, som låter ok det också. Men inte mer. Will Ferrell – You’re welcome America hade kunnat vara mycket mer, mycket roligare – det kanske det också var runt händelserna kring Bush, eller om man är Amerikan, komedin är i mycket riktad till en publik på andra sidan vattnet. Vissa moment borde ses live, vissa moment borde man nog vara amerikan för att uppskatta fullt ut.

INGA KOMMENTARER