Wild wonders of Europe

Koppla av med fint naturfoto.


Då de flesta av oss fascineras av de stora djuren som alltid varit de mest exotiska så är det rätt enkelt att glömma bort vår egen natur. Lejon och elefanter från slätterna på Afrika eller färggranna fåglar i regnskogarnas trädtoppar, djur som drar till sig blickar och konkurrerar ut det som finns nära, det vanliga, som i all mening verkligen inte är vanligt överhuvudtaget. De nordiska varg och björnstammarna, urskogarna i Östeuropa och livet under vattnet – allt fantastiskt i symbios med naturen, så länge vi inte tar oss friheter för utbyggnad av det mänskliga samhället.

Wild wonders of Europe är ett projekt med stor svensk inblandning. Konservering via fotografier där 69 fotografer tillsammans tagit över 200 000 bilder i 48 Europeiska länder. Projektet har pågått i över 3 år och resultatet är rätt och slätt fantastiskt. Allt väntande på den rätta bilden dold under mossa och stenar – spänningsmomenten när björnar befinner sig mindre än fem meter ifrån passet och svårigheterna i att få den där rätta bilden vid rätt tillfälle måste kännas värt det för alla inblandade. Nu är det dags för oss som gillar att titta på tv istället för att sitta gömd och kissa i PET-flaskor att få se bara en bråkdel av allt arbete, när National Geographic ger ut den här 3-diskboxen via Panvision.

Innehållet kan delas upp på två dokumentärer och ett bildspel, där dokumentärerna introducerar till projektet först och främst för att sedan ta oss med på några av de många uppdrag som fotograferna tilldelats. Det sker från norr till Söder och ett par gånger i hasorna på ett par svenskar vilket gjorde det extra intressant. Upplägget är rikt och mättande, jag kan tänka mig att både proffs och amatörfotografer möjligen har lite mer att hämta från de två första diskarna än (som mig) vanliga “auto-fotografer” då det talas rätt mycket teknik och tanke bakom bilderna. Samtidig så erbjuder dokumentärerna väldigt mycket att titta på både i det filmade materialet, men främst i alla de stillbilder som visar hur slutresultatet ser ut i respektive sammanhang. Det finns, med viss reservation, alltså något för de flesta att hämta här.

Den tredje skivan blev min favorit även om den är den enklaste. 381 bilder i ett bildspel som antingen spelas upp från start till slut (tar över 20 minuter) eller via menyn valbart land till land. Det senare rekommenderas då det känns roligare både med den lilla interaktiviteten att röra sig över Europa med knapptryckningar samt att direkt veta varifrån bilderna/naturen/djuren härstammar.

På det stora hela en intressant upplevelse som lockar mitt intresse till att ta reda på mer. Wild wonders of Europe’s hemsida erbjuder massor och förmodligen så går budskapet via bilderna bättre fram via en av alla de fotoböcker som säljs där, jag hade hellre tittat igenom en sån för att syna bilderna ordentligt, men dvd’n är inte fy skam den heller. Se bara till att vara alert med pausknappen under bildspelet om du vill studera bilderna, det rullar på rätt snabbt!