Whore DVD

It’s a hard knock life…


Kontrovers och antiromansregissören Ken Russell tar alltid tillfället i akt för att påverka eller åtminstonde på något sätt chockera sin publik. I filmen Whore, som i vissa sammanhang döptes om till If You Can’t Say It, Just See It för sin opassande direkthet så följer vi den prostituerade blondinen Liz (Theresa Russell) under ett arbetspass på Los Angeles gator.

Genom att göra filmen till en filmad monolog där Liz berättar om sitt yrke (för det har blivit ett yrke som vilket annat för henne) avväpnar Ken Russell den romantiserande bilden av sexindustrin och blir en rak motsats till larvigare filmer där Pretty Woman är det mest uppenbara exemplet. Whore är en total motsats där våld, övergrepp och relationen mellan hallick och prostituerad samt torskarna är någonting så ovanligt som realistiskt. Delvis en monolog men även en följsam handling där Liz gör allt hon kan för att undvika sin hallick (Benjamin Mouton) och så pass välbalanserad att båda känns naturliga även om en dokumentär vinkling inte var det som förväntades.

Det filmen lider av är sitt typiska 90-talsutseende som är svårt att ta sig förbi till en början, stilistiskt sett långt ifrån en tidlös film, men tematiskt och handlingsmässigt lika aktuell och bitande rå idag som den måste ha varit för över 20 år sedan. Theresa Russell är en perfekt kandidat för att spela rollen som Liz eftersom hon har glimten i ögat, kan leverera råa repliker till synes oberörd och även är rätt lik den föreställda illusionen om en amerikansk prostituerad. Roligt att se till folk som Danny Trejo (väldigt kort stund som tatuerare) och få ta del av Benjamin Mouton’s väldigt dryga och självförsäkrande hallick Blake.

Genom att undvika många klicheér, sätta Theresa Russell och rollen Liz’s liv i fokus, använda sig av obehagliga händelser och förminska det genom att göra det till en del av vardagen så är Whore verkligen en fullträff som erbjuder mycket. Tyvärr blir filmen lite tråkigare ju längre in i handlingen den tar oss och det format som kändes spännande till en början håller inte hela vägen. Flera av birollerna känns som alltför uppenbara parodier på stereotyperna de flesta förväntar sig och balansen mellan svart humor, vit humor och prostitutionstemat hamnar något sånär snett.

Whore är, trots sina svagheter, mycket mer än bara en attitydfylld titel, det är inte heller en sleazefilm riktad till kåta män (även om de kan ha nytta av den) med fantasier jag inte kommer tala mer om här utan det är en studie i ett för många ovanligt yrke, som alltid hävdas vara det äldsta i världen… en film du borde ta en extra titt på helt enkelt. Den är bättre än sin konkurrent Pretty Woman, verklighetsförankrad och gör inte romantik av sånt vi väl borde motarbeta istället för att idolisera.

INGA KOMMENTARER