Channing Tatum & Jamie Foxx i White House Down

Patriotisk sörja i vita huset.


White House Down är utan tvekan en av de larvigaste filmerna på länge. Manuset erbjuder ingenting överraskande, skådespelartruppen går helt på rutin och det är sörjigt amerikanskt med tillhörande flaggor och klyschor. För mig något av det värsta, för många andra (‘Murica!) det bästa som finns att finna. Men nu tar vi det från mitt perspektiv.

För när Channing Tatum iklädd finaste jobbsökarkostymen tar med sig sin dotter Emily (Joey King) till Vita Huset för en jobbintervju hos Secret Service så bryter helvetet löst omkring dem. Amerika är under attack och av en händelse så hamnar Cale (Tatum) hos presidenten (Jamie Foxx) och blir hans sista hopp. Tillsammans skjuter de, slåss och ställer till med biljakt runt vita husets berömda fontän medan bazookaskott exploderar överallt. Utanför grindarna ser världen på medan alla räddningsförsök från en ovanligt tafatt amerikansk arme misslyckas.

Hela White House Down blir en praktisk arbetsintervju för Cale och det är inte direkt så att jag är orolig för hans framtid, då han gör väldigt bra ifrån sig som spontan-agent. Tillsammans med den tuffe presidenten tar han sig an en organisation som uppfriskande nog varken är islamister eller ryssar, utan en inhemsk variant av terrorister som är allt vanligare i vardagligheten, och den detaljen blir den enda pluspoängen White House Down förtjänar. I övrigt är det som en väldigt torr och artig version av Die Hard – med mindre humor, noll charm och mycket sämre utnyttjade effekter, trots att det borde vara tvärtom.

White House Down BlurayMöjligen försöker storfilmsregissören Roland Emmerich som signerat Independence Day, 2012, Anonymous och Universal Soldier att kritisera den amerikanska inställningen till omvärlden genom att göra den egna terrorcellen till den stora fienden. Det tyckte jag mig kunna läsa när jag tittade, den bistra sanningen är dock att det här inte är något annat än trist action som inte berättar någonting annat än hur två killar sköt sig ut till friheten och räddade dagen.

Gillar man det (och det är ju inget fel i det) så passar White House Down förmodligen riktigt bra. Jag tycker själv att det är mest ett slöseri med allas tid, producenternas pengar och skådespelarnas ansträngningar.

Till plussidan lägger jag gärna ändå Universal Sonys utgåva av filmen på bluray som både är väldigt snygg och välljudande till en actionrulle av det här slaget. Det finns även gott om extramaterial som tar upp saker som kanske tas för givna annars, som hur Vita Huset återskapats (en lyckad ansträngning) och sen mest runt effekter, allt från pyroteknik till flygande bilar. För den actiontörstige helt klart gott om trevligheter, men det gör inte filmen i sig något bättre. Tyvärr.

INGA KOMMENTARER