Wallander: Saknaden

Kurt blir mer yr, ingen ingriper och ytterligare ett dödsoffer hittas i Ystad.


Kurt Wallander närmar sig pensionen med stormsteg och filmerna fortsätter komma i en strid ström. Men Saknaden är inte en film som tar oss nämnvärt vidare i utvecklingen, förutom i ett dramatiskt och öppet slut som gör nästa film så mycket mer intressant.

Precis som i Sveket, (den föregående filmen) så hittas en död kvinna bragd om livet. Men den här gången är det inget familjedrama som spelar in utan mycket råare, då kvinnan styckats och dumpats på en byggarbetsplats i utkanterna av staden. De få spåren som finns leder Kurt och Linda Wallander (Henriksson och Charlotta Jonsson) mot den östeuropeiska människohandeln. Men någonting stämmer inte och Wallander låter sig drivas av instinkten – ett drag som både får honom avstängd från sitt arbete och även närmre mördaren.

Wallander - Saknaden DVDI vanlig ordning så är den här Wallander-filmen ingen hårresande historia, den har samma lunk och upplägg som sina likar. Storyn runt det grova brottet som begåtts är inte alls så invecklad som de bästa Wallanderfilmerna erbjudit utan egentlig väldigt enkel att se igenom. Med få misstänkta och väldigt lite variation i miljöer. Alla som behövs för utredningen finns inom gångavstånd, förutom en Moldavisk familj som får besök i hemlandet. Inte heller kommer Wallanders tillstånd fram något mer förutom att han uppsöker en läkare för sitt bristande minne… Det hade räckt med ett PM för den detaljen.

Klippningen är många gånger hetsig i onödan och generellt tycks inte riktigt ha fungerat med Agneta Fagerström-Olssons regi trots att det här är tredje gången gillt i svängen. (Hon har även regisserat Skytten, Dödsängeln tidigare och står för kommande Den Orolige Mannen.) Skådespelet är även det tröttsamt och det känns verkligen inte som om att någon firar att det här är den trettionde filmen i serien. Snarare tvärtom.

Därför ser jag ingen anledning att fira jag heller utan slår fast att Wallander – Saknaden är en transportsträcka som inte erbjuder mer än ännu ett mord i Sveriges mordtätaste område. Vi får se vad nästa avsnitt har att komma med, för väntan på det är det mest spännande som kommer ur det här.

INGA KOMMENTARER