Vem satte dit Roger Rabbit? Bluray

Det är lika bra nu som då!


Roger och Jessica Rabbit fyller tjugofem år i år och vad kunde varit bättre än att få se deras film på bluray för att fira? Berättelsen om hur det gick till när Roger anklagades för mordet på pampen Acme. En härva som bara kunde lösas upp av den rutinerade men nerdekade detektiven Eddie Valiant. Där två världar möts, den ena vår verkliga och vanliga värld och den andra, Toontown, där de tecknade figurerna har sitt hem och där precis allt är möjligt.

Det är precis som det var när jag var ung och såg Roger Rabbit för första gången. Spännande, roligt och konstant underhållande. Den enda filmen som verkligen fungerat till etthundra procent när det gäller att blanda verklighet och den tecknade världen. Där utmanaren är Ralph Bakshi med Cool World från 1992 och den kontroversiella Coonskin från 1975. Båda intressanta filmer, men ingen lika gångbar över tiden som Roger Rabbit visar sig vara. Men då är Roger mer av en familjär karaktär än Bakshis väldigt vuxna porträttering av den tecknade världen och det är där den stora skillnaden ligger. (Cool World rekommenderas för övrigt väldigt varmt, även om den är rätt svår att få tag på.)

Bakom Roger Rabbit står det ett antal giganter och spänner musklerna. De mest framstående är duon som skapat succéer i Tillbaka till Framtiden, E.T, Forrest Gump och många fler. Robert Zemeckis (regi) och Steven Spielberg. Här får de till en verklighetstrogen (i fantasins värld) film som både är rolig och delvis spännande men allra mest evigt underhållande. Allt från kostym till gästspelande tecknade figurer (Dumbo, Kalle Anka, Daffy för att bara nämna tre…), rekvisita både i tecknad och verklig form (skapat av kultiga ACME Industries) till rollsättning är underbart.

De mest framstående rollerna spelas av Bob Hoskins, detektiven på dekis som ofrivilligt hjälper Roger (Charles Fleischer). Vi har den über-onde Judge Doom, vilket kanske avslöjas på namnet? Spelad av, galant måste jag säga, Christopher Lloyd. Filmens andra mest kända tecknade figur efter Roger måste ju vara hans osannolika fru, Jessica Rabbit, en redigt formad kvinna med kurvor som Nigel Mansell skulle ha problem med. Rösten passande framförd av Kathleen Turner.

Vem Satte Dit Roger Rabbit? har en gammaldags berättarform och påminner om hur filmer brukade vara. Inte alltför komplicerade och roliga att titta på. Det är sällan en film åstadkommer samma känsla av välbehag när den är slut nuförtiden och för en som mig, som saknar det så är det en ren njutning att få följa med till Toon Town en gång till. Många gånger fler lär det bli, för blurayen håller hög klass och det har nog aldrig sett bättre ut. Likaså gäller ljudet som är dynamiskt och rör sig i rummet ordentligt. Extramaterialet har det inte sparats på heller utan det finns med hela åtta featurettes i olika längd, borttagna scener, kommentarspår och ordentligt med extra för den som inte kan få nog.

Det här är en film som du måste se om du inte har sett den, så är det bara. Gillar du tecknade filmer och lättsamma detektivrullar som är komiska och fartfyllda. (Vem gör inte det ibland?) Ja, då är det här helt rätt film för dig. Jag kan med enkelhet utan att tveka dela ut en femma, där jag erkänner att jag påverkats av en ordentlig nostalgichock.

INGA KOMMENTARER