Vasa 1628

Vilket hästjobb han gjort här Anders Wahlgren.


Tvådelad dramadokumentär om det magnifika skeppet VASA som knappt han sättas i vatten innan det sjönk. Ett av Sveriges största fiaskon då, nu ett viktigt arv och ett ovanligt museiföremål på Vasa-museét. Vasa är det enda skepp som är så pass välbevarat som det är från sin tid och det är verkligen, trots sjöodugligheten ett praktbygge vi bör vara stolta över, tillsammans med många andra europeiska länder.

Har du inte besökt museét i Stockholm på Djurgården så har du pushen till att göra ett besök här. Miniserien består av två delar plus en lång bakom-filmen dokumentär. Den första delen är dramatiskt upplagd med Anders Wahlgren som berättare och där får vi både lära känna människorna som bestämde i bygget, arkitekterna som ritade samtidigt som arbetarna inte glöms bort.

Dramats skådespel är gjort med greenscreen och allt dialogbaserat skådespel är nedtystat under filmen till fördel för den pålästa berättarrösten. Det här är jag inte alltför förtjust i. I bakgrunden ser vi ett påhittat men mycket möjligt Stockholm från 1600-talet som aldrig hävdas vara historiskt korrekt eftersom det inte finns tillräcklig dokumentation kring hur det egentligen såg ut i huvudstaden på den tiden. Det här är den mest spännande delen av dokumentären, där vi lär känna människor och ser skeppets byggnation, färdigställande och undergång.

I den andra delen så förflyttar vi oss mellan 1620 och 1950-talet då bärgningen och förlisningens efterspel berättas parallellt. Fascinerande bilder på skeppet 333 år senare när det för första gången igen flyter i solljuset är de allra största höjdpunkterna. Anders Wahlgrens fascination för skeppet förklaras också här, då han var en av de tusental som stod vid strandkanten och såg den första brädbiten sticka upp ur vattnet. En mix av det dokumentära och det dramatiska som fanns i avsnitt ett, väldigt välbalanserat och nu ännu mer intressant då en relation till skeppet och människorna redan byggts.

Du kommer att erbjudas många möjligheter att lära dig mycket om skeppet Vasa om du ser den här detaljerade och välproducerade dokumentären. Allt från vilka länder som hjälpte till i byggnationen till vilka minnessaker som kunde lämnas till sjömän på väg och mycket mer. Wahlgren har verkligen gjort allt för att upplysa sin publik om så mycket som möjligt och hans entusiasm räcker långväga, vilket behövdes då det tagit nästan tre år att filma och sammanställa den färdiga produkten.

Den sista och minst intressanta delen (som går under extramaterial) så tas vi bakom produktionen och får reda på hur Stockholm återskapats av Wahlgren tillsammans med animationsbolaget Filmtecknarna. Deras arbete är en övervägande del i Vasa 1628 och utan tvekan har de lyckats skapa en trovärdig återblick på Stockholm, samtidigt som skeppet de animerat verkligen lurar ögat att det är på riktigt. Även där ett fantastiskt arbete som fallit ut mycket väl. Anledningen till att jag säger att det här är den minst intressanta delen är för att det är rätt så upprepande och precis så som detaljerna i huvudnumret var bra så blir det överdrivna detaljjagandet här rätt ointressant till slut. Men, med det sagt – för den historiskt mycket intresserade, eller för den som verkligen är intresserad, ytterligare en skatt från havets botten.

Vasa 1628 är en av de stiligaste svenska dokumentärerna jag sett och det märks att Anders Wahlgren brunnit för det här länge, han har även skrivit en bok med samma upplägg och inriktning i ämnet. Han har skrivit, regisserat, klippt, producerat och agerar berättare (samt statist i många scener) vilket gör det här helt och hållet till hans berättelse enligt historisk korrekthet (såvitt jag vet). Jag är inte en båtfantast, eller skeppsfantast för den delen heller men jag har varit på Vasamuseet och slagits av hur fantastiskt allt där är – filmen ger mig en väldig lust att göra ett återbesök, bara för att i ett annat perspektiv och med mycket mer kunskap kanske se på skeppet med andra ögon.

INGA KOMMENTARER