Alla Medverkande i Välkommen Åter

Tokrolig svensk komedi med nästan uteslutande kvinnor!


Möt alla de anställda på varuhuset som styrs av Sveriges mest inkompetente VD – där damerna på kosmetik gör allt för att sätta käppar i hjulen för varandra samtidigt som en lyxhustru insvept i rosa gör sitt bästa för att överleva på leksaksavdelningen.

Här är ytterligare en serie från vårt avlånga land som visar att vi kan om vi vill, speciellt när det gäller komedi. En lång lista mycket roliga kvinnor har gått tillsammans och gör Välkommen åter, tio avsnitt direkt från ett varuhus någonstans nära dig.

Vi får se Sissela Kyle, Annika Andersson, Christine Meltzer, Petra Mede, Babben, Alexandra Rapaport, Nour El-Refai, Claire Wikholm och många fler i de olika roller som spelas bakom kassor, bland hyllor och hängare. Det är en fager samling skådespelerskor som står på scenen och scenen är ovanligt spännande. En variant av dramashowen Varuhuset som kommit på dvd nyligen, men mycket bättre.

Jag tycker det är mycket roligt att se en serie i en miljö där man annars ofta stressar sig förbi för att hinna med det som ska göras. Det är sällan eller aldrig som jag har tid att stanna upp och ta en dag i varuhuset som finns i nästa stad. Här får jag möjlighet att fönstershoppa andras dagliga liv och visst är det intressant att se väktare, sportbutiksbiträden med flera göra sitt jobb. Oftast väldigt dåligt, men ändå.

Välkommen återAllra skojigast att se på är Sissela Kyle som spelar ett par roller här. En av dem är Mona som sitter i informationen och denna mjäkiga men så snälla människa vill bjuda på muffins medan hon brukar kunna raljera på ganska bra om helt oväsentliga saker i högtalartelefonen. En annan direkt favorit blir även Richter, en pratkvarn utan dess like. Som alla på varuhuset går omvägar för att inte träffa, stannar man hos henne tar det hela dagen att komma loss, och monotonare gnat och tjat har jag aldrig hört tidigare. Richter spelas underbart av Pia Johansson som även hon har ett par roller till i serien.

Det allra bästa med Välkommen åter är karaktärerna. Det som inte riktigt faller mig i smaken är att samma skämt används om och om igen… Till exempel tjejerna vid sminkavdelningen som saboterar för varandra hela dagarna istället för att sälja produkter, det tar inte lång tid innan det börjar bli gammalt och ibland till och med riktigt dåligt. Sen vänder det något avsnitt och startas om igen, de scenerna har dock en nästan konstant nedåtgående kvalité.

Annat är det med Röktjejerna som står ute på kajen och dividerar om alla möjliga allmänna saker och jag betvivlar att dessa två damer kommer komma långt i livet om de inte hittar sina ”On” knappar snart. En av röktjejerna spelas av Christine Meltzer som i övrigt också gör jättebra ifrån sig som lyxhustru m.m. Avsnitten har en dramatisk betoning också i samband med varuhusets ledning. Där Karin som jobbar så hårt alltid blir förbisedd och glömd av VD’n och playboylevande Maj, som verkligen inte har koll på någonting. En slags vuxenmobbingssituation med härskartekniker och lite mer allvarliga undertoner. En ganska märkligt invävd historia där jämfört med resterande väldigt lättsamma scener.

På det stora hela är Välkommen åter en riktgt härlig serie som lätt går att titta igenom på en dag trots de tio avsnitten. Minus för upprepningar och aningen för många transportsträckor eller tidsfyllare, kalla det vad du vill – men allt lite halvbra vägs upp av det riktigt bra. Jag tycker att det var mycket trevligt att titta, hoppas att det inte bara är jag och att alla dessa kvinnor kommer jobba tillsammans igen. Det vore mycket trevligt.

INGA KOMMENTARER