Våga Minnas

17 100 sexualbrott anmäldes under 2011. Det är 2 stycken i timmen.


Så ska det ju inte behöva vara – varför lämnar vi inte varandra ifred? När blev den personliga närheten en så stor bristvara att många hellre tvingar sig fram än att presentera sig, bjuda på en kopp kaffe och bara vara en normal människa? Är det makt eller bara brist på empati och förståelse? Är det olika synsätt på olika beteenden som gör att de osynliga men ack så lättförståeliga gränserna passeras?

I Ewa Cederstams nyligen prisbelönade (Doris) dokumentär får vi ta del av det efterföljande liv som ändå fortsätter efter att någon blivit utsatt för ett sexualbrott. Cederstam har tagit modet till sig och släppt sargen för att både själv konfrontera den demon som trots att det gått 25 år fortfarande har henne delvis under sin makt. Känslan efter att ha blivit ofredad, utnyttjad, överkörd är obeskrivligt svår att förstå, men med Cederstams finstämda film som ändå är tagen ur det jobbiga i livet så blir det lite lättare – frågan är om det blivit något lättare för henne?

Våga Minnas DVD PackshotGenom att berätta och bearbeta ges vi en insyn i en händelse för länge sedan som de flesta av oss är besparade från. Men alla som utsatts för något brott känner jag kan ha stor nytta av Våga Minnas. Varje brott, utfört öga mot öga, är en kränkning och ett maktutövande oavsett avsikter och underliggande motiv. Genom att vara sig själv (antar jag, jag känner inte Ewa personligen) och tala om det som sällan talas om gör hon det till en lätt sak att lyssna och känna. Sällan har jag sett en så utlämnande dokumentär som Våga Minnas och det är trots det mörka ämnet uppfriskande.

Den kränkande aspekten i ett brott är den svåraste att ta sig förbi och även den mest förbisedda, det är lätt att bli kritisk och skylla på staten för att det inte erbjudits tillräckligt med hjälp och det borde de ju göra. Men Våga Minnas handlar inte om en omspännande kritik mot alla andra som inte gjorde någonting utan blir för mig en film på individnivå där det finns en framtid, ett förflutet och förhoppningsvis ett ljus som växer i styrka någonstans. Utmanande med glimtar från både de sämsta dagarna och de bästa lär vi känna Ewa samtidigt som hon och hennes familj erbjuder oss insikt i sådant man sällan hör någonting om annars. Till exempel tystnaden som lägger sig som en dimma, efterspel i rättsalar, minnen som försvunnit och uttalade tankar i jakten på den frihet de flesta andra kallar den tråkiga vardagen.

Våga Minnas är en gripande manuslös berättelse baserad på minnen som varierar i styrka beroende på hur jobbigt det är i de tillfällen som orden yttras. En stark, ovanlig film som jag anser att det vore bra om många fick ta del av – särskilt de som inte riktigt greppat att vi alla har rätt till våra egna liv, kroppar och det finns ingen som har rätten att ställa sig över det.

INGA KOMMENTARER