Ursäkta, vad är Klockan? DVD

John Cleese på roadtrip!


Brian Stimpson (Cleese) är rektor på kommunal skola och en förebild för andra inom sitt skrå. Han håller eleverna på spänn och ropar ut order som en fängelsedirektör över skolgården på rasterna för att bibehålla ordningen. Kanske inte idealet för eleverna, men betygen har gått upp och skolans anseende ökat.

På grund av sin framgång har Brian valts att få agera ordförande för en hel rektorskår, hans korande är på G och en enkel tågresa ska ta honom dit. Men allt går fel. Brian tar fel tåg, tappar bort sitt tal och blir jagad av sin fru Gwenda (som tror att han bedrar henne med en ung elev). Istället för en avslappnande tur i tysta kupén får Brian tvinga och kämpa sig fram till mottagningen och vägen dit blir både lagomt kaotisk och rolig på samma gång.

Clockwise (som är originaltiteln) har samlat på sig en del år på nacken nu och jag minns att jag inte alls tyckte om den när jag såg den första gången någonstans under 90-talet, på videokassett. Men då var jag betydligt mycket yngre, mer intresserad av Van Damme eller splatterfilmer och visst, det var inte min grej. Intresset för splatterfilmer har jag behållit, medan Van Damme har fått stiga åt sidan – och att den här filmen lyckas med en hyfsad revansch, det tillskriver jag min nuvaranda ålder.

För det är i grunden en rolig film som inte riktigt kommer till skott genom att vara alltför blygsam. Den har karaktärerna, dess motsatser och de ovanliga situationerna som de inte kan hantera på ett normalt sätt. Det blir ofast fel till publikens fördel då det inte vore så kul om de åkte från A till B utan komplikationer och Cleese gör sig bra utanför Monty Python och Fawlty Towers även om mycket känns igen från den senare. Till sin hjälp har han inga större namn (kanske om man bor i England? Jag känner ingen igen någon i alla fall.) och Christopher Morahans regi gör sig inte riktigt väl förutom under inledningen av filmen.

Tafatt humor som handlar om förväxlingar och missförstånd med en del höjdpunkter i sådant som under 80-talet förmodligen var vågat, men nu mest känns ålderdomligt. Ursäkta, Vad är Klockan? har åldrats med en viss charm, men den största anledningen till att jag ger den en trea (som är rätt generös) är nog för att jag nu, femton år efter att ha sett den för första gången åldrats ikapp den.

Det är en film för dem som gillar “Keeping up appearances”, “Fawlty Towers” eller annan snäll engelsk komik. För de flesta andra passerar den nog som en rätt gråtrist berättelse som med lite mer pump och tempo kunde ha varit en ordentlig förlaga till “Rat Race”. (Den med Rowan Atkinson, Cuba Gooding Jr. och John Cleese bland många andra.)

INGA KOMMENTARER