Upp Till Camping DVD

Plus för Brandeby, tröttsam i övrigt.


DVD-släppen från anrika Fredriksdalsteatern fortsätter hagla över Sverige och senaste släppet heter Upp Till Camping, en tvåtimmarsföreställning från 1996 som inte håller riktigt hela vägen.

Lasse Brandeby (Rena Rama Rolf-Lasse) och Eva Rydberg spelar Jonny och Jane Molin, ägare av den beryktade campingplatsen “Fredriksdals Trivselcamping” som snart kommer att besökas av en inspektör som reser inkognito. Det som ska inspekteras är campingens värdighet i en landsomspännande tävling där Fredriksdals Trivselcamping inte brukar göra väl ifrån sig. Men i år ska det bli ändring på det.

Istället för att satsa på förnyelse och förbättringar så bestämmer sig paret Molin för att lista ut vem av deras gäster som faktiskt är inspektören och sen smöra på ordentligt för att vinna tävlingen. (Eller i alla fall inte komma sist.) En tunn plan som ställer till med mycket bekymmer och borgar för en strid ström av trötta skämt, pinsamheter och sedan länge uttjatade karaktärstyper i en av de tristare föreställningarna jag sett från Fredriksdalsteatern. (Ska sägas att de fortfarande kan räknas på fingrarna.)

För på scenen verkar det rätt trött, till och med solen verkar ligga i moln och varken musik eller sketcher faller mig i smaken. Det är oföljsamt, förutsägbart och inte alls lika fyndigt som är brukligt när veteranerna Åke Cato och Michael Neumann står bakom manus. Det behövs mer fart och fläkt och mindre förvirringshumor bland gamla karaktärer som i liknande form setts till på teve sen tevens intåg i folkhemmet. Större sångnummer hade inte skadat det heller då de nu (i campingstil möjligen?) är alldeles för simpla och nedtonade. Plus i kanten för en del fyndigheter i sångtexterna ska ges, men det hade behövts flera gånger mer.

Föreställningen håller ändå så pass god form att den går att ta sig igenom även om den sällan gör mig särskilt glad, det finns många föreställningar att välja på istället, även om de inte har med Lasse Brandeby som blir höjdpunkten med sin vanliga lite högljudda stil. Ingen av de andra skådespelarna skämmer ut sig heller ska sägas utan problemen ligger i författarstadiet.

INGA KOMMENTARER