Universal Soldier: Reckoning

Mer våld, mindre universiellt.


Mer våld, mer blod och muskelberg i överflöd. Universal Soldier – Day of Reckoning lyckas bara vara tuff ett fåtal gånger, resterande tid är bortkastad såvida du inte är ute efter en film där ingen säger någonting, bara för att det inte finns någonting vettigt att säga.

Äkta maken John med familj blir offer för ett våldsamt brott där både hans fru och dotter avrättas brutalt. Han lämnas döende på köksgolvet men överlever. Så snart han vaknat sätter han ut för att hämnas illdådet, med minnet av sin familj som drivmedel. Dock har han ingen aning om att hela hans värld kommer kastas runt, då allting inte alltid är som en tror. Speciellt inte i en värld där minnen kan fabriceras och det springer runt elittränade mördare överallt.

Packshot bluray for Universal Soldier - Day of ReckoningUniversal Soldier är rent av en tröttsam action som inte ger mig mycket förutom kramp i nerverna som styr hur irriterad jag är, men det finns ett fåtal poänger. Filmen inleds med en hyfsat lovande sekvens filmad ur POV-perspektiv (vi ser det John ser) som innehåller både massivt våld och två rakt av brutala mord. Det är den enda scen jag minns som något positivt, eller rättare sagt något som rörde om i min känslogryta. Efter det fortsätter det med våld och fortsatt våld, samt möjligheten att beundra män i machoroller som både beundrar varandras styrka samtidigt som de försöker mörda varandra.

Handlingen och hämndmotivet är en tunn sak och det faktum att de flesta scenerna knappt innehåller mer talad dialog än RAAAAWWRR, NNNNNNGH eller AAAAAAH! får mig att fundera på om det ens funnits något utvecklat manus till att börja med. De replikskiften som sker är som regn av klyschor, där Dolph Lundgren i alla fall vet hur man briljerar. Det är ju lite av hans grej… Ett minimalt plus i kanten för hur invecklat bakgrunden till filmen egentligen är, trots att det inte tas tillvara på fler sätt an att slå sig fram till slutet.

Dolph Lundgren och Jean-Claude Van Damme figurerar av och till i filmen men i huvudsak är det Scott Adkins som sköter det mesta av våldsverkandet. Jag kan, trots att jag inte gillar den här sortens machoactionfilmer applådera hur det sköts med de medel som erbjuds. Adkins passar bra i sin roll och tillsammans med Van Damme och Lundgren finns det ändå ett par ljuspunkter. För fans av Universal Soldier-filmerna i stort kan jag tänka mig att många scener skapar många leenden. Eftersom jag inte fattar det här riktigt, och det kan jag erkänna att jag inte gör, så uteblir mina leenden förutom just runt Dolph Lundgren, men mest på grund av att han är en spillra av sitt forna jag. Det går inte lika snabbt som det gjorde förr och det märks.

Det blir inte mer än en tvåa till den femte Universal Soldierfilmen. Det är meningslös action som inte tar tillvara på det som kunde blivit mycket bättre, till fördel för långa slagsmål med väldigt blodiga resultat. Inledningen är lovande, slutet lite av en överraskning men däremellan ser jag ingenting jag finner givande. För den som är inställd på våldsamheter och förväntar sig det och bara det så finns det nog inte en bättre film att välja för stunden, möjligen tidigare filmer från serien, men jag kan inte minnas att ens de har varit såhär våldsamma och innehållslösa i övrigt.

INGA KOMMENTARER