Kate Beckinsdale i Underworld: Awakening

Fjärde filmen och tillbaka på rätt spår igen!


Första filmen var riktigt bra, den målade upp en värld som verkligen passade de förhoppningar jag hade och fortfarande har på de övernaturliga nattvarelserna vampyrer och varulvar. Men efter den övertygande inledningen så gick något fel och ett par filmer till fick mig att tappa intresset. Inte bara på grund av att det går tre år mellan varje Underworld-film – utan för att de blev sämre, mycket sämre. Den tredje filmen, Rise of the Lycans var faktiskt rekorderligt meningslös medan Evolution fortfarande höll fast vid en fortsatt handling.

Nu har det så kommit en fjärde film, regisserad av Måns Mårlind och Björn Stein, två svenska män som kan lämna in samma CV om de söker jobb, då de ofta (alltid?) arbetar tillsammans. Det jag har sett från dessa herrar är faktiskt bara Snapphanar, som jag minns – och det var ju ett annorlunda och positivt möte måste jag säga. Så mina förhoppningar ökade lite, möjligen skulle det bli en reko Underworld med svenskhjälp, eller så skulle det bli mer som att heja på svenska landslaget i kamp mot Brasilien i fotbolls-vm…?

Lyckligtvis så blev det faktiskt riktigt bra.

Underworld Awakening Bluray coverKate Beckinsdale spelar fortfarande den korsettbärande läderdonnan Selena, vampyren som överlevt det mesta i det eviga kriget mot varulvarna. Den här gången vaknar Selena upp efter en lång omedveten fångenskap. Till en förändrad värld där mycket är annorlunda men kampen fortfarande densamma. Vampyrerna har förlorat mycket makt efter att deras gåva blivit en epidemi tillsammans med varulvarnas och deras släkten decimerats till minimala mått. Människorna smittades och inledde en stark offensiv, de tror att de vunnit i ett ännu större krig än de vi tidigare sett – men att bli av med uråldriga varelser från mörkret är bra mycket svårare än de trott – och uppvaknandet blir vampyrernas chans till överlevnad.

Underworld Awakening är en väldigt annorlunda film från både sagans inledning Underworld och den enda vettiga uppföljaren Underworld Evolution. Vampyrerna är av ny karaktär, varulvarna starkare och större än någonsin och människorna fullt involverade i deras förehavanden. Även den stenhårde Selena utmanas på nya territorium med en helt ny, något oväntat typifierad finkänslighet, möjligen en av de mer kontroversiella delarna av filmen för många. Personligen imponerades jag inte alltför mycket av förmänskligandet men såg det ändå som uppenbart med tanke på romansen med Michael från de tidigare filmerna, det finns inte så mycket mer att utforska än en ny typ av kvinnlig vampyr och hur utforskar man en kvinnas roll bäst på film om hon redan blivit förälskad en gång? Du får gissa själv om du inte sett filmen ännu…

På det stora hela så känns Underworld Awakening rätt så generiskt fortsatt från Underworld Evolution med den enkla lösningen att frysa ner den ledande karaktären ett tag för att spinna igång en ny berättelse. Visst fungerar det och sett som en actionfilm kan jag inte säga att jag är besviken. Däremot som en fortsättning på sagan om Underworld, från vilken jag inte känner igen de stolta men ständigt intrigerande vampyrerna, eller varulvarna som nu har vuxit till sig men kanske lite väl mycket. Människorna har en mycket större roll att spela och det är jag inte så förtjust i alls faktiskt – men ändå så känns det naturligt med tanke på hur verkligheten vävts samman med det mytologiska och sagan. Jag köper det men med vissa reservationer.

…och det tror jag att de flesta av oss faktiskt gör. Det är som fyrkantiga muffins från samma recept som runda. Smakar lika, ser annorlunda ut. Underworld Awakening är upphottad, snyggt sammansatt och följsamt löpande från start till slut. Det är inte svårt att hålla sig koncentrerad på filmen eftersom det blandas handling med action i rätt avvägda doser samtidigt som Beckinsdale återigen gör ett magnifikt arbete i att trollbinda sin (manliga?) publik.

Utgåvan är skarp med mycket extramaterial. Tabbar, en musikvideo och fem minidokumentärer är exklusivt för bluray och speciellt utskrivet som “för denna bluray” (vet inte om det är mitt exemplar men det ser ut som om att Sony menar det. Vilket de givetvis inte gör.) så finns det en picture-in-picture upplevelse som jag inte riktigt gillade men innehöll trevlig information kring världen, tidigare filmer med mera. Samt så finns det med en tecknad serie (Endless war) baserad på Underworld som jag bara tittade på ett avsnitt från, riktigt trist var den. Så gott om extra och det är alltid uppskattat även om inte allt föll mig i smaken i utformning.

Har du sett de tre tidigare Underworldfilmerna så är det nästan ett måste att se den fjärde också. Jag är definitivt inte besviken på resultatet, å andra sidan är jag inte lyrisk över filmen heller. Det är, precis som uppföljarna en sämre film än den första – som jag tycker är väldigt svårslagen. Modernare, snyggare filmad och lika följsam men med en avsaknad av det nedtonade, hårda känslomässiga som gjorde Underworld till en riktigt cool film och inte bara ytterligare en vampyr/varulvsfilm i mängden. Har du inte sett de tidigare så är det här ändå en fullt gångbar actionfilm – men du kommer inte få ut lika mycket av den i sådana fall – säger väl sig självt antar jag men nu skrev jag det ändå.

INGA KOMMENTARER