Turbo

Full fart i snigelfart!


Turbo är Dreamworks Animations 27:e fullängdsfilm som troget följer i spåret där djur gör fantastiska saker tillsammans. I Kung Fu Panda var det kampsport, i SHREK mycket humor och äventyr och i Madagaskar lite av allt man kan tänka sig.

I Turbo handlar det om att förverkliga drömmar och att göra det snabbt. Det är en inspirerande film om Turbo, snigeln som alltid drömt om att bli en racerstjärna och som också får chansen efter att hans skal laddas med oändlig snabbhet efter en “freak-accident”. Tillsammans med sina vänner satsar han bortom de lokala snigelracen och ger sig in i leken med de stora grabbarna i de stora bilarna. Turbo ska vara med i Indy 500 – där alla hans drömmar äntligen ska bli verklighet.

Turbo BlurayMed 27 filmer i bagaget är det inte konstigt att de flesta av Dreamworks karaktärer känns igen från tidigare filmer, utan några jättestora förändringar. Dels på grund av rollistan med välkända namn som Snoop Dogg, Maya Rudolph och Samuel L. Jackson som alla dragit på sig sina typiska kostymer för karaktärerna de alltid spelar. De gör det de gör och de gör det bra, problemet är bara att de gjort det så många gånger att det börjar bli rätt tradigt. De enda överraskningarna blir Bill Hader, som övertygar som arrogant racingstjärna och både Turbos största idol och värsta nemesis på samma gång. Turbo spelas av Ryan Reynolds och den prestationen har jag inte heller något emot, men alla birollerna, alla dessa typiska biroller, de gör ingen nytta i den här filmen.

Animationerna skapar däremot karaktäristiska drag och mer roligt. Det främst hos sniglarna som trots att de inte har många attribut att använda både fungerar till kroppsspråk och ansiktsuttryck. De olika designs deras skal har fått är smarta och jag uppskattar verkligen detaljrikedomen de belönats med. De mänskliga animationerna är inte dåliga de heller men de har inte samma charmerande funktion och personligen så gillar jag inte riktigt valet av och mängden av människor, det är helt enkelt för många. Fler sniglar och bättre sniglar tack, men då hade det nog blivit en helt annorlunda film också.

Handlingen är berömvärd och en underdog i huvudrollen misslyckas sällan. Sätter man då en snigel i ett race mot bilar som går i 300km i timmen, ja det blir inte mycket mer underdog och framgången är rätt given. Den sekundära historien där Turbo’s mänskliga kompisars sunkiga köpcentrum ska räddas är också det en underdoghistoria, men utan all dramatik som rör Turbo. Därför försvinner den i röken från det brända gummit och bidrar bara med bilskjuts till eventet och ett par, tre, mesiga skämt.

Det finns mycket med den här filmen som jag inte riktigt fastnade för och jag hoppas att Dreamworks hottar upp sitt galleri en aning i fortsättningen istället för att köra på med gamla recept. Återgå till det som fick mig att skratta och känna för alla karaktärerna och inte bara en enda, där jag ändå mest känner mig rädd för att han ska bli krossad under ett Indycarhjul på racingbanan.