Somalias Vm-Trupp samlad

Somalias väg till Bandy-VM går via Borlänge.


Filip Hammar och Fredrik Wikingsson filmdebuterar med en film som tänker utanför boxen, eller som möjligen inspirerats mycket av den gamla klassikern Cool Runnings, där en grupp Jamaicanska löpare bestämmer sig för att sadla om och sikta på vinter-OS.

DVDMen här är det inte fiktivt utan dokumentärt när vi följer Somalias första bandylag, ledda av bandyveteranen Per Fosshaug inför världsmästerskapet 2014 i ryska Irkutsk. Resan börjar i Borlänge där sjutton exilsomalier ställs inför den stora utmaningen att först lära sig bandy från grunden, då ingen av dem kan åka skridskor. För att sex månader senare stå redo på isen i ett världsmästerskap. En lång väg, men inte omöjlig.

Vägen till VM startade som ett integrationsprojekt lett av entreprenören och Borlängeprofilen Patrik Andersson i ett försök att bygga broar mellan svenskar och invandrare i Borlänge. Idén växte och förverkligades genom många eldsjälars hårda arbete som tillsammans med laget nådde målet och på vägen förhoppningsvis krossade många fördomar.

Projektet lever nu vidare i ny skepnad då Somalias bandylag har växt och spelat sitt andra VM i Chabarovsk, Ryssland. Fler av spelarna hittade nya möjligheter, nya jobb och fick mycket uppmärksamhet i media både i Sverige och i världen. Det har även startats fler liknande projekt, där bandy står i centrum för att integrera och bygga ett bättre samhälle.

Som dokumentär är “Trevligt Folk” bra mest på grund av sin speciella och inspirerande historia. Den har en hel del svagheter som jag inte riktigt förstår meningen med, som Filip och Fredriks udda tugg och kommenterande, deras intervjuer med utvalda Borlängebor som svartmålar staden som ett uteslutande rasistiskt tillhåll. Det blir ingen balans i det. Jag är inte heller imponerad av det väldigt stiliserade berättandet runt killarna i lagets bakgrunder. Oftast är det väldigt dramatiserat med musik och slowmotion, på ett sätt som inte passar in i resterande filmens takt och dramaturgi, där det är enklare, nära och sportigt. I brist på ett bättre beskrivande ord.

Men “Trevligt Folk” är ändå en gripande och rolig film som är väldigt lätt att ta till sig av. Fotot är snyggt och runt bandyn och laget är det välberättat och ständigt intressant. Den håller sig respektfull mot det nya laget och sysslar inte med komedi på spelarnas bekostnad utan alla skrattar tillsammans när de första osäkra skären tas, likaså känner man pulsökningen vid första matchen och glädjen efter det första målet. “Trevligt Folk” är en tillgång för mångfald och en inspirationskälla som man bör ta del av.