30 årsfesten - År för år med Galenskaparna och After Shave DVD BOX

Trettio år i den svenska humorns tjänst!


Från första framträdandet i Frukostklubben till framtidens 2012 ger mer än trettio välfyllda år att fira. Mängder av sketcher, sånger och föreställningar. Publiken har skrattat för att de inte hängt med i Claes Erikssons ordvrängningssånger och ramsor, för att det är larvigt med vuxna män i kvinnokläder sjungandes kärlekssånger till andra män och främst för att Galenskaparna och After Shave alltid bjudit på sig själva. Jag är övertygad om att varenda svensk i det här landet på något sätt kommit i kontakt med någonting signerat gänget och nio gånger av tio tror jag också att det gav ett positivt intryck.

På 30 årsfesten, som vi alla är inbjudna till, så ryms det två dvd-skivor i ett pappfodral nätt instoppad bredvid en mycket tyngre häftad bok. Jag föreslår att ni som kommer skaffa den här boxen börjar i just den boken. Läs er igenom historien och framgångarna, proppfylld med bilder och de roligaste citaten från alla de välkända sketcherna när alla föreställningar får ett par sidor, från Skruven är lös (1982 – 1983) till Hagmans konditori (2010 – 2012). När ni kommit fram till kvällens program så är det bara att följa med, för en tidsresa från början till slutet med en sketch från varje år är det som erbjuds på den första skivan skojigheter. Det är det vanliga formatet för den här typen av samlingar, men den här gången är det det bästa av det bästa som erbjuds, inga svackor och inga chansningar. Allt är roligt.

På den andra skivan så blir det lite allvarligare (bara lite) och en fördjupning i hur Galenskaparna kom till visas. Du kan lära dig om hur Galenskaparna skulle komma att slå sig ihop med After Shave, som var en barbershopkvartett från början och tydligen precis det som behövdes för att få fart i en annars bräcklig inledning på humorväldet. Det pratas även om sorger, glädjeämnen och lite allt möjligt, och ungefär allt som är intressant behandlas i den här dokumentären om, som heter Vilken resa! och är gjord av Stefan Wermelin. Du kanske såg den på tv när den sändes i år? Om inte så har du chansen nu då.

När dokumentären och 30 stycken sketcher från första dvd’n är sedda samt att du har läst boken från pärm till pärm (antar jag) så är det dags att ta tag i någonting som heter Jonssons Onsdag. Personligen inte favoriten bland allt det goda som valts att få finnas med och Jonssons Onsdag är mer av en höjdpunkt här och en höjpunkt där i bästa fall. “Bara Sport”-numret som är ett av After Shave’s bästa finns med samt lite annat blandat men i ett rätt sunkigt format. Jonssons Onsdag visas i fem avsnitt på en kvart var och det går väl att se men jag slår hellre igång den andra skivan en gång till då istället. Detsamma gäller de märkliga 11-filmerna som mest fungerar nostalgiska på grund av uppvisandet av rekvisita och är en “inför”-samling jag inte riktigt finner vettig. Hur som helst, bara ett par jack i kanten på en annars superb och genomhärlig kväll med minnen, skratt och sprattel i soffan!

För har du en eller ett par favoritsketcher från Galenskaparna och After Shave så finns det ingen anledning att undvika det här. Musiknummer som Det ska va gött å leva med Roy och Roger metandes, klassiska och svängiga Grisen i Säcken eller en av mina nya favoriter Pappa flytta inte till Tjörn trängs med hejdlöst roliga sketchen Mor i Skutan där länsmansjäveln undrar om det inte spills ljug kring bockfrämmat eller Claes Eriksson’s berättelse där varje ord börjar på B. Det är konstant underhållning från första sketchen (året) till sista och den absolut bästa klippsamlingen jag sett från svenska komiker/artister hittills.

Galenskaparna och After Shave är svenska hjältar som får oss att skratta och givetvis blir det fem poäng av fem möjliga för den här boxen! Det är bara att gratulera både för dvd’n och till 30-årsjubileét, det blir inte mycket bättre än såhär!

INGA KOMMENTARER