Trespass

Nicole Kidman och Nicholas Cage i en vild gisslanthriller!


Jag hade inte så stora förväntningar på Trespass med tanke på vad Nicholas Cage sysslat med under de senaste åren. Dock så slår Joel Schumacher (regi) mig på fingrarna lite för min tråkiga inställning när han filmatiserar Karl Gajduseks manus. Trespass är en riktigt intensiv instruktionsvideo som ger exempel på allt som möjligen kan gå fel när någon bryter sig in i en annans hus för att inkassera storkovan.

Familjen Miller älskar varandra men tycks inte riktigt ha tid för familjelivet. Kyle (Nicolas Cage) kränger ädelstenar till yrket och ofta reser, hemmavid glider Sarah och dottern Avery (Nicole Kidman & Liana Liberato). Deras liv tuffar på i vanlig takt när polisen en dag ringer på dörren, de gör en undersökning kring en mängd inbrott som skett i området. Männen som Kyle släpper in för undersökningen är dock inga poliser utan illvilliga brottslingar som är ute efter lite gratispengar. De tar familjen som gisslan men deras enkla plan tycks aldrig börja fungera smärtfritt eftersom de ställs mot en motstridig och vältalig familjefader som gör allt han kan för att skydda sin familj. Samtidigt så öppnas ett svart hål fyllt med hemligheter som påverkar både kidnapparna och deras gisslan. Trespass utvecklas till ett allt mer invecklat gisslanscenario, utan att för den delen tappa spänningen och tempo.

För andra gången på kort tid så hamnar Liana Liberato i skottelden för familjens bevarande av den berömda kärnan. Filmerna Trust (där hon spelade dottern som hittar kärlek på internet) och Trespass har många likheter fast de utspelas med helt olika förutsättningar. Värden grundade i familjens, överlevnadsinstinkter, felriktad kärlek, utamanad kärlek, relationer och främst i Trespass, våld och sadistiska brottslingar. I sin förra film ställdes hon bredvid Catherine Keener och Clive Owen och får här lite mer intressantare medspelare, speciellt i Nicole Kidman som verkligen gör bra ifrån sig (som vanligt) och Nicolas Cage som i många scener lyckas återuppväcka det jag saknat hos honom sen 90-talet, han är inte lika bra längre men han hanterar sin roll på ett värdigt sätt.

Bland kidnapparna så finns Cam Gigandet som jag recenserat väldigt mycket på sistonde och han gör precis som han brukar en hyfsad roll, inte hans sämsta och inte hans bästa, hans ansikte döljs under större delen av filmen vilket ger honom en extra udd faktiskt, när han senare har tagit av den så tappas det bort helt och hållet. Han brädas även av Ben Mendelsohn som tar beslutsångesten på film till en ny nivå, det är väldigt svårt att förutspå vad han kommer ta sig till, vilket också fungerar väldigt underhållande.

Trespass är en nervig och ganska avskalad film som väldigt lätt hade kunnat vara brutalare, det hade även fått plats mer psykologisk inverkan där konversationer hade fått ge oss ledtrådar kring tidigare händelser istället för återblickar i bildform, det är ganska tråkigt att matas med sked och inte få lista ut saker själv till större del. Ändå så tyckte jag om filmen och har du en liten grej för gisslandraman/thrillers så är det bara att sänka tänderna i den här. Cage, Kidman och Liberato gör det värt det i sin kamp främst mot Ben Mendelsohn, övriga i bild är det lätt att bortse från trots deras inblanding i själva plotten.

INGA KOMMENTARER