Trassel (Tangled)

En av Disneys bästa filmer någonsin.


Kungarikets mest eftersökte tjuv Flynn Rider rusar genom skogen med en brun axelväska av läder i famnen, han är förföljd av sina medbrottslingar, två stora män med grova näsor. Som han precis lurat. Efter dem kommer också ett antal kungliga vakter som med kraft försöker återkräva innehållet i väskan samt inkassera minst ett stycke tjuv för hängning på slottsgården.

Flynn hittar en hemlig passage som leder in i en dal, där inne finns ett högt torn byggt av tegelstenar och det går inte att ta sig upp förutom att klättra och riskera livet. Vilket Flynn brukar göra och även nu tar tillfället i akt. Uppe i tornet känner han sig säker, men säkerheten blir kortvarig eftersom ett “Dong!” snart ljuder i hans huvud och han tuppar av. Han har precis blivit kidnappad av en av jordens snällaste människor, som är en riktig stjärna med stekpannan i högsta hugg. Hennes namn är Rapunzel och hon har en kameleont som husdjur, hon har också tjugotre meter långt hår, som är magiskt och lyser när hon sjunger.

När Flynn vaknar ställs han inför ett ultimatum. Om han inte hjälper Rapunzel hitta de stjärnor som hon ser på himlen varje gång det är hennes födelsedag – så får han inte tillbaka sin läderväska. Flynn accepterar motvilligt förslaget och de båda ger sig ut i vida världen, en bagatell för tjuven men ett vidunderligt äventyr för den unga kvinnan, som inte lämnat sitt torn de senaste 17 åren. Och i morgon fyller hon 18.

Så börjar en resa genom skog och mark, där vi tillsammans med Rapunzel och Flynn – som finner varandra mer och mer intressanta för var passerande minut, kommer få uppleva både de roligaste stunder och de farligaste faror. ”Trassel” är en modern Disney-film som visar på hur realistiskt den digitala världen ter sig idag, då både miljöer och kroppspråk, minspel och fysisk humor är så nära det mänskliga att man ryser lite lätt. En vacker, otroligt färgsprakande och skarp blurayutgåva gör animationerna en jättetjänst genom att visa dess absoluta toppkvalitét, jag kan inte minnas att jag sett en så snygg animerad film förut, på alla sätt och vis.

Mandy Moore som gör originalrösten är en fantastisk sångerska och hon passar utmärk i rollen som Rapunzel. Molly Sandén gör den svenska rösten och hon sjunger mycket bra men lyckas inte frambringa samma personlighet som Moore i röstskådespelet. Samma problem finns hos Måns Zelmerlöw, som gör Flynn Riders röst på svenska – han låter alldeles för ung och oerfaren för att vara en mästertjuv, vilket jag inte känner igen i originalet Zachary Levi’s röst. Den svenska skådespelerska som gör sig bäst är Charlott Strandberg, som både sjunger sångerna och fungerar i övrigt mycket bra som Rapunzels mamma Gothel, inte lika kraftfullt sångmässigt som Donny Murphy men väldigt nära. På det stora hela så är den svenska dubbningen väl genomförd – men som oftast så blir det inte alls på samma nivå som sin engelska motsvarighet.

Oavsett vilket språk man väljer, så finns det väldigt mycket roligt att hitta i Trassel. En kameleont på Rapunzels axel som står för lite mysigare bitar tillsammans med en polishäst som inte ger sig i första taget, trots att den blivit av med sin ryttare. Flynn Rider, en charmant tjuv som tillsammans med Rapunzel blir både snällare och givmildare. Också såklart huvudessensen i resan – Rapunzel – som är sötare än alla bakelser som bakats det senaste decenniet. Stora gröna ögon, klarblont hår och en sådan oskyldig personlighet att hon inte kan tyckas illa om, en perfekt mittpunkt för en film som lutar sig mot det klassiskt sagoberättandet med både goda och onda, varav det onda är girigheten och det goda upptäckandet och det oskyldiga. Som en fågel som faller ur sitt bo testar Rapunzel sina vingar och det är charmant att titta på hennes upptäckande av den stora världen, som såklart inte är fullt lika missgynnande som hennes mamma beskrivit den…

Jag har haft nöjet att se bluray-versionen av filmen, som jag nämnde är fantastiskt fin kvalitetsmässigt i bilden. Detta gäller även ljudet som dundrar på i de häftigaste scenerna och under dialogen inte kvävs av varken musik eller bakgrundssorl. Det är en bra mix och änkajag förväntade mig inte något annat. Extramaterialet är även det helt ok, möjligen lite torrt och affärsmässigt presenterat. De borttagna öppningsscenerna är fullgoda alternativ till det som valdes till slut och jag hade gärna sett en valbarhet till filmen med dessa. Tre borttagna scener finns med, inte så mycket att hurra för, istället tittar jag hellre på nedräkningen av de femtio Disneyklassikerna som nu finns att tillgå – det är en resa i nostalgi om än en ganska snabb sådan.

Jag kan inte tänka mig att någon skulle ångra den tid det tar att se Trassel, det är en av Disneys absolut bästa i modern tid. Det jag däremot kan tänka mig är att den här filmen inte skulle ha samma genomslagskraft om den var klassiskt animerad i stil med ”Alice i underlandet” eller ”Dumbo”, eftersom det visuella gör mycket till – men bröderna Grimms berättelse är i originalet mycket dramatisk och det finns kvar i Trassel, fast med mycket tillagda trevligheter och i ett format som både roar de yngsta och de äldre. Möjligen är det en nackdel att Trassel ibland känns något riktad mot de äldre – men överlag så är den tittbar av hela familjen, flera gånger om, gärna utan paus emellan. Jag kan inte annat än ge Trassel en solklar femma i betyg, jag har sett filmen flera gånger och jag nynnar fortfarande på sångerna ett par dagar efteråt.

INGA KOMMENTARER