Pojkarna i Trash

Det är spännande hela tiden!


Det ligger mig varmt om hjärtat det här med grupper av ungdomar som löser mysterier eller kämpar mot vuxenvärlden. Det är en ständigt återkommande berättelse som är lika hänförande varje gång som i The Goonies, Super 8, E.T, Stand By Me och så vidare och så vidare. Alla nämnda där är harmlösa amerikanska sci-fi eller actionkomedier där det är lätt att skärma sig mot farorna, det är familjeunderhållning på hög nivå helt enkelt. (Stand By Me undantaget.) Så när konceptet flyttas till Sydamerika eller länder där livet inte räknas som hårt om det är slut på Snickers, då blir det genast mycket mer intressant. Tidigare gjort i bland andra fenomenala Guds Stad eller The Good Lie som spänner över både ungdom- och vuxenliv. Nu välkommet i Trash, en variant som är konstant spännande och väldigt engagerande.

Trash blurayNär två pojkar från Rio de Janeiro’s kåkstäder hittar en läderbunden plånbok på soptippen har de ingen aning om att de håller stadens framtid i sina händer. De har det alla korrupta poliser söker efter och är nu i stor fara, då ingen, inte ens barn, går säkra för den grymma arme som jagar dem. Med hjälp av kyrkans missionärer och en övertygelse om att göra det rätta tar sig pojkarna an utmaningen att krossa korruptionen – med sina egna liv som insats.

Under Billy Elliot-regissören Stephen Daldrys taktvana regipinne är Trash en välberättad film som följer i fotspåren till Guds Stad och City of Mens utan att för den delen apa efter eller stjäla ideér. Det är en film som får mig engagerad i de tre pojkarnas liv och överlevnad där de från att ha kämpat för sin dagliga överlevnad ställs emot ett direkt hot som tycks omöjligt att övervinna. Med Rio de Janeiros livliga stadsliv som bakgrund och pojkarnas övertygelse, vänskap och kämpaglöd i förgrunden är det en ständigt rörlig film där varje scen erbjuder väldigt mycket att studera och ta in.

Pojkarna spelas av de orutinerade ungdomarna Gabriel Weinstein, Rickson Tevez och Eduardo Luis som överglänser båda stjärnorna Martin Sheen och Rooney Mara. Mycket då deras roller som missionärer inte är bärande, men även för att varken Sheen eller Mara spelar särskilt inlevelsefullt, deras karaktärer känns livlösa i det Brasilianska tempot som omger dem. För den som gillade Tropa de Elite så syns också Wagner Moura i en roll nästan helt utan repliker medan Selton Mello spelar korrupte kommissarien Frederico, jag hade gärna sett att det var tvärtom där, då Moura nog hade gjort en bättre badguy.

Är du lika förtjust som mig i de här filmerna där ungdomar gör det omöjliga, växer som individer och som grupp – då är Trash verkligen en film att se. Det är både en spännande film och ett samhällskritiskt dokument i samma förpackning som både ger det Super 8 och liknande filmer erbjuder, fast i ett mer verklighetsförankrat format.