Transit

Våldsam biljakt som knyter familjebanden.


Familjen Sidwell är på väg mot naturen för en välförtjänt campingtur, tanken är att de ska återknyta familjebanden efter en lång tids separation. Två söner i bak och mamma och pappa Nate (Elisabeth Röhm & Jim Caviezel) i fram. I en annan bil på väg i samma riktning sitter fyra personer, den iskalle Marek, hetsige Losada, sexiga Arielle och unge men erfarne föraren Evers. De är på flykt från lagen efter en nyligen genomförd och mycket fräck kupp. De två ekipagen kommer via en slump och en ogenomtänkt plan att spendera de närmsta två dagarna tillsammans, den ena på flykt och den andra hack-i-häl.

När idén kläckts så verkade det perfekt. Byt ut tältet på familjecampern bredvid mot en väska full med pengar och låt dem passera genom vägspärrarna. Stoppa dem snabbt efteråt och inkassera, inga problem. Men när bilen där bytet efter en riskabel kupp tycks försvinna i horisonten tar stressen över och när samma byte ska delas på fyra så börjar den goda stämningen i Evers mattsvarta Chevrolet Chevell ebba ut. Pengarna måste återtas – men hur ska de kunna stoppa en familj som helt sonika vägrar stanna sin bil?

Transit är inte mycket mer än en jakt efter en svart väska till vilken du behöver en miniräknare för att kunna räkna upprepningarna ordentligt. Handlingsmässigt en loop som inte tar slut förrän den första bilen är slutkörd, för att då bytas ut mot ett bra mycket tråkigare jaktformat som sen leder till en minst sagt bombastisk avslutning. Fotomässigt en kontrastrik och snygg film som bjuder på fler snygga bilder än intressanta scener.

Spänningen byggs upp genom att komplicera karaktärer och deras relationer förutom ett evigt däckbrännande och biljagande, vilket är en av de större höjdpunkterna om du söker efter ett substitut till att bränna dina egna pengar på bensin och bildäck. Gör du inte det så kommer Transit att tråka ut dig förutom i det fåtal scener där en enorm originalitet helt plötsligt skiner igenom och återväcker hoppet om att det här faktiskt kan bli nånting. Tyvärr så är de få ögonblicken bara slumpmässiga och snart efter de totalt överraskande bilderna som verkligen väcker den som börjat tröttna så återgår det till det normala och väldigt stinsliga men ändå åh så tråkiga och förutsägbara.

Transit är den sortens film som lider i bakgrunden av vad Jason Statham gjorde i Crank. Det behöver hända någonting hela tiden och det måste vara udda och intressant. Transit går från att vara en lovande action/thriller-film till en aldrig upphörande biljakt för att sen bli någon form av Hunted (med Benicio Del Toro och Tommy Lee Jones) kontra Commando (med Schwarzenegger) utförd av mindre bastanta och karismatiska roller. Förutom fotot och en del kluriga kameralösningar så blir inte Transit alls vad jag hade hoppats på. Originaliteten uteblir förutom under ett par genialiska men alltför kvicka bitar och det är synd då jag verkligen hoppades på mer. Stort plus i kanten för en enorm bilkrasch som fick mig att höja ögonbrynen rejält, stort minus för samma krasch, som verkligen var något extra – när ingen gjorde illa sig och kröp ut ur vraket som om de hade sladdat omkull på en trehjuling…

Behållningen blir något för de adrenalinstinna blod-och-motor-intresserade. Det jag känner att jag fick ut av Transit är att få lära känna och titta på en Chevrolet Chevelle i full fart. Häftigare bil får man leta efter och jag har redan skrivit upp en på min önskelista, trots att bilar är något av det tråkigaste jag vet.

INGA KOMMENTARER