Trädälskaren av Jonas Selberg Augustsén

Jonas Selberg Augustsén frågar sig… ”- Herregud, vad håller vi på med?”


Att åka till landsbygden från Stockholm är det ju många som gör, komma ifrån lite och ta det lugnt. Kanske imitera killarna i Norrlands guld-reklamen och testa truckerkepsar eller bara sitta i en hängmatta någonstans där solen skiner och läsa deckare av Åke Edwardsson. Det är ju olika vad man gillar det där. Jonas – han gillar att bygga, så det är det han kommer att göra den här sommaren, det ska bli en koja.

Det passar ju bra att bygga eftersom Jonas är utbildad snickare som senare gett sig in i filmens värld. Det efter att utbildat sig på folkhögskola, sen Filmhögskolan i Göteborg. En man med dubbla passande talanger för filmen Trädälskaren alltså, välbehövligt – för det här är inget litet tvådagarsprojekt.

I dagens måstekultur så är det här en god film för att varva ner lite grann inför semestern eller mitt i stressen. Byggandet av en koja (egentligen en stuga fäst mot stöttande trädstammar) dokumenteras som en lyckad sommar, där Jonas styr skutan och har hjälp av sina vänner i det kraftkrävande byggandet. Det är verkligen inte någon lätt uppgift, men det lugn och den ro som erbjuds i att titta på män som bygger i en knäpptyst skog väger upp för deras hårda arbete. Resultatet blir mer än en god sommar för de filmande snickarna – senare startades en hotellrörelse med samma tanke och idé, googla för att hitta den.. , samt så fick vi ju den här filmen att titta på och det tycker jag vi ska vara mycket glada för.

Trots en del problem och svårigheter genomförs projektet utan några större dramatiska incidenter. Filmen är precis lika lugn och sansad som det budskap den skickar ut och med Jonas i spetsen får vi ta del av en hel del intressanta diskussioner och dokumentära bilder på byggandet. Helt utan onödigheter och haltande sekvenser.

Jag läste att mängden råfilm som skulle användas för inspelningen var mycket begränsad, så det som kommit med i filmen bör ha varit det bästa av det bästa. Extramaterialet är möjligen resterande inspelningar i sin helhet eftersom det är nästan femtio minuter bakom kameran, nästan nära filmens totala speltid.

Trädälskaren är en av de bättre filmerna om du letar efter något att bli inspirerad till, speciellt om du saknar skog och mark och inte har någon närhet till det i ditt vardagliga liv. Filmen har fått ”Official selection” utmärkelser på flertalet festivaler (den arena där Jonas Selberg Augustsén får mest beröm) världen över och det är inte för intet. Han är en lika kompetent filmmakare som han är duktig på att snickra. I den här filmen en oövervinnerlig kombination.

INGA KOMMENTARER