Brett Ratner's Tower Heist

Kvällsunderhållning utan något grandiost budskap.


Josh Kovacs är koordinatorn, spindeln i nätet i en av de lyxigaste och mest välbevakade byggnaderna i New York. Ber en av gästerna om salt utvunnet ur tårarna från en av statyerna på Påskön till morgonäggen så är det Josh’s jobb att fixa fram det, och det ska vara gjort innan äggen kokat färdigt. Josh tar det extra ansvaret och han är bra på sitt jobb. Han har skött det exemplariskt i över tio år med stolthet.

Alla i byggnaden är däremot inte hårt arbetande yrkesmän utan ju högre upp i byggnaden du kommer desto svårare blir korruptionen. Längst upp i Penthouset bor en riktigt slingrig filur vid namn Arthur Shaw (Alan Alda) som satts i husarrest av FBI. Han har lurat till sig över två miljarder dollar som tycks ha försvunnit i tomma luften. En av dem han lurat är Josh Kovacs, som bett Shaw placera alla anställda under honoms pensionspengar, som nu självklart inte finns att finna någonstans.

Josh bestämmer sig därför att riskera allt. Tillsammans med tre vänner (Matthew Broderick, Casey affleck och Michael Peña) och tjuven Slide (Eddie Murphy) som han träffar på gatan varje dag på väg till jobbet så tar de sig för projektet att bryta sig in i Arthur Shaw’s penthouse för att förhoppningsvis hitta något av värde som de kan återupprätta sina liv med och återfå i alla fall en del av de pengar som Shaw så blatant stulit från dem och deras kollegor i lyxbyggnaden…

Tower heistTower heist är en riktigt behaglig film som tar Ben Stiller i en ny riktning i den ledande rollen som Josh. Han tar för sig så gott han kan och lyckas ofta, men inte varje gång att skaka av sig Gaylord Focker och Derek Zoolander-imagen som han byggt upp under så många år nu. Möjligen är det här ett litet försök att bryta sig loss, kanske inte? För komiskt sett så är inte Tower heist något särskilt typiskt en Stiller-film även om det finns en hel del roliga moment att skratta åt. Främst så gäller det tillsammans med Eddie Murphy – som knappt ser ut som Eddie Murphy i Tower heist. Slide och Josh’s relation i konspirerandet för kuppen är klassiskt, nästan lika trivsamt som duetterna i Dödligt vapen. (Inte riktigt men nära.)

Behaglig på många sätt, med en stor andel kända ansikten som borgar för god produktion och det är det också. Mycket är lånat från andra filmer, Ocean’s thirteen, Mission impossible, Rush hour (samma regissör) bland andra och det lyser igenom att berättelsen inte riktigt har något väldigt eget att erbjuda. En underhållningsfilm, någorlunda spännande och som sagt bitvis rolig, inte en film som du måste se, gör du det så kommer du säkerligen inte att må dåligt av det… Handlingen har sina svängar, typiska komplikationer med kuppmakeriet och splittringar inom gruppen dyker upp som brev på posten bland annat. Romanserna får sin beskärda del de också och vävs in i allt på ett smidigt oklumpigt sätt.

Jag har nämnt männen i filmen och det låter kanske som att Tower heist är en väldigt grabbig actionfilm också. Det stämmer inte helt och hållet, tack vare Téa Leoni och Gabourey Sidibe, två starka kvinnor som tar för sig av det de vill ha och inte ber om ursäkt för någonting i onödan, jag skulle bli väldigt förvånad om någon av deras karaktärer någonsin skulle niga. De är inte rakt av Tomboys, gränsfall möjligen – utan starka kvinnor. Vilket i alla fall jag från mitt manliga perspektiv tycker är riktigt roligt att se.

På utgåvan (Engelsk region 2) som jag recenserat färdigt snart så finns det med en hel extra. Två alternativa slut, som väl är höjdpunkten tillsammans med kommentarerna. Även fler borttagna scener och en gag reel. En trevlig avslutning på en film som inte riktigt behövde två alternativa slut, roligt för att mätta den överspekulatives lustar i alla fall.

INGA KOMMENTARER