Tomtarnas fantastiska resor DVD

Fantastiska resor är en enkel överdrift…


Jack Zander som skapade den klassiska och oerhört populära filmen Trolltyg i Tomteskogen levde ett långt liv och avled 2007 vid imponerande 99 års ålder. Samma år som jag föddes slog han igenom i Sverige och jag såg nog inte hans mest populära film förrän jag var runt åtta år någonstans. Redan då var det en rätt ovanlig film som skulle bli ännu svårare att få en glimt av. Fram tills dess att internet slog igenom på allvar det vill säga. För oss som minns sånt fortfarande.

Trolltyg i Tomteskogen tilltalade sin publik (främst den svenska) med sin humor och de klockrena kommentarerna som “Var är Fjant!?” “-Här mamma!” och troll och tomtar med skiljande personligheter och detaljer, som det rökande mammatrollet, det lilla barntrollet Fjant och så vidare…

I Tomtarnas fantastiska resor så är det samma stil på animationerna som Trolltyg i Tomteskogen men det är i stort sett det enda goda jag kan få ur den här karamellen. Med väldiga förväntningar på att bli överöst av nostalgiska känslor så känns det lite besviket att det mesta jag tänker är att jag hellre skulle sett Trolltyg istället, för det är den bättre filmen.

Under Tomtarnas resor så erbjuds vi följa med över hela världen, vi reser till Kina där det är stora problem med troll som saboterar deras kinesiska mur, vi får gå på olympiad och även ståtligt bröllop. Allt berättat av den 350 år gamla tomten (gnomen) Klaus som vi får följa från barnsben till gammal ålder.

Sagorna, eller sagan – är gemytlig och enkel, det erbjuds inga större dramatiska utspel och trollen är i bästa fall generiskt frammanade och i stort sett helt utan några personligheter värda att nämnas. De svenska rösterna är det som skapar någon form av dynamik och trots att det finns en glimt av hopp så blir det inte mycket mer än simpelt hyfsat. Det kommer inte heller fram någonting speciellt intressant hos tomtarna, som lider av samma ihopklumpning och karaktärslöshet som trollen, fast med gladare uppsyn och färre (eftersom trollen får till det ett par gånger) roliga kommentarer.

I de olika länderna så möter vi olika nationaliteter och får lära oss om deras seder med mera och det låter ju bra när man läser om det, men i verkligheten så blev det inte mycket annat än samma händelser om och om igen, tills det mot slutet faktiskt började ske någonting följsamt. Upplägget kring de olika kulturerna känns också väldigt osmidigt, gammaldags och ingenting som jag skulle vilja att mina barn tar för stora intryck ifrån. Här hemma ledsnade den yngre generationen rätt snabbt på Tomtarna, men var ändå lite intresserade av trollen. Förmodligen är det inte lika spännande med tomtar eller pysslingar av det här slaget längre när både Gnomeo & Julia och Smurfarna gått och blivit “på riktigt” i 3D och allt vad de nu finns i.

Alla dessa nackdelar beror nog främst på att Tomtarnas Fantastiska Resor knappast varit någon högbudgeterad produktion, den är inspelad 1997 i regi av en spansk studio (BRB Internacional) som jag såvitt jag kan hitta på internet (och där hittas ju vanligtvis allt) inte har haft något större samröre med skaparen Zander. Ett typiskt användande av ett fungerande koncept som misslyckas på grund av att det inte läggs ner tillräckligt med energi på det viktigaste – nämligen sagan. Märkligt kan tyckas men alldeles för vanligt för att överraska…

Jag är långt ifrån imponerad av det jag sett och kommer förmodligen inte att resa med de här Tomtarna någon gång snart igen. Till fördel för filmen är att det i vissa mängder fungerar nostalgiskt, det är relativt gångbart för barn och animerat på ett trevligt gammaldags sätt om än aningen färglöst.

Med det här sagt så blir det bara en stackars pingvin den här gången. Jag hoppades på mycket (kanske för mycket) och fick inte ens hälften av det jag förväntat mig. Så se hellre Trolltyg i Tomteskogen om du känner dig sugen på Tomtar och Troll-film med barnen, den är lite mer kontroversiell och märklig men ändå ett bättre alternativ.

INGA KOMMENTARER