Tomboy

Ren och skär magi!


När Laure och hennes familj flyttar till ett nytt område uppstår det ett litet missförstånd. Barnen som leker på gården nedanför Laure’s bostadshus tror nämligen att hon är en pojke. Road av situationen och vuxet nyfiken på vad som skulle kunna komma ur den här förväxlingen bestämmer sig Laure att inte berätta sanningen och anta rollen som den nya grabben på gården.

Hon förvandlar sig till Michael, 10 år och får då vara en av grabbarna. Med sitt redan innan flickpojkiga utseende och fysiska fördelar för situationen är det ingen som ifrågasätter och hon passar in hur naturligt som helst. Men, problemen med att ta en falsk identitet är ju fler än fördelarna, det kommer visa sig när ledigheten över sommaren börjar lida mot sitt slut och identiteten Michael hotas av den annalkande skolstarten. Till det läggs konflikter inom den unga gruppen barn där Laure inte bara passar in utan även blivit en av de populäraste. Vad händer då, när man avslöjas, om man avslöjas – eller händer det ingenting?

Tomboy Packshot DVDTomboy är en film som jag var oerhört sugen på att få se. Först och främst så ville jag veta om det var en pojke eller en flicka som spelade Laure, vilket jag fick reda på först när jag tittade. (Jag läste ingenting om det innan.) Sen så fascinerar upplägget kring identiteten för barn mig väldigt mycket, då jag har egna barn, som förmodligen formas precis som de flesta andra till att rosa är tjejigt och blått är grabbigt. I Tomboy utmanas hela den här föreställningen som vi människor skapat kring identitetsbyggnation och visar att det från början inte spelar någon roll vilket kön vi berikas med, utan det är personligheten som spelar roll.

Valet att använda sig av barn för att berätta Tomboy är rätt uppenbar då en vuxen berättelse av samma sort förmodligen skulle bli haltande på grund av redan invanda tankebanor, men när vi tittar på barn så är vi mer öppna. Och i Tomboy så finns det inte ett spår av att det här på något sätt skulle vara konstigt. På sin höjd är det olustigt eftersom charaden pågår bakom väldigt tunna väggar som rasar väldigt lätt. Mestadels så är det trollbindande och fantastiskt, en riktig pärla till film som jag verkligen tycker att alla ska se.

Det är toppklass på skådespelarna, trots att nittio procent av dem är barn. Det är lustiga, allvarliga och väldigt välskrivna dialoger som känns naturliga. Sättet det är filmat på är en fröjd att se och berättelsen är hänförande både som en framkallare av oro och välbehag. Tomboy har i stort sett allting jag kunnat önska och givetvis är det en fullpoängare som gäller. En film för dig som tycker om fina filmer – se den gärna direkt efter en film som heter Upp med Händerna, så har du en helkväll av ren njutning framför dig. Det vet jag, för jag har upplevt det.

INGA KOMMENTARER