Tjejen som visste för mycket / Foul Play DVD cover

En komedi som väcker gamla minnen till liv.


När Gloria Mundy (Goldie Hawn) plockar upp en liftare som bjuder henne på bio anade hon inte att det skulle leda till inblandningen i en konspiration att mörda påven. Hennes liv går från blekt arbete och singelskap till ett evigt springande från mördare, bibelförsäljare och sexgalningar. På vägen möter hon suspenderade polisen Tony Carlson (Chevy Chase) som tar sig an hennes problem när ingen annan vill tro på henne och deras första tid tillsammans, i jakten på påvens banemän, kantas av faror, badguys och biljakter bland San Fransisco’s kullar.

Tjejen som visste för mycket (Foul Play) är för mig en klassisk film som jag inte kan minnas direkt att jag sett, men som jag vet har passerat någon gång för länge sedan. En typisk film som jag skulle sett med mina föräldrar, eftersom de såg allt som gick att finna med Chase när han levde i sin komiska storhet. Någonstans under samma tid som vi malde Chase-filmer så började en liten förkärlek för harmlösa komedier med inslag av action gro i mig och sen dess har jag varit rätt så såld på dem. Att just den här filmen både har med Goldie Hawn, vars ständiga snällhet alltid försätter henne i trubbel samt Chevy Chase, med sina billiga och fortfarande roliga repliker ser jag som en ren bonus, eftersom det är precis vad det är.

Det är en typiskt rolig actionfilm växelvis en salig röra väldigt underhållande karaktärer och sammanträffanden. Vi har en sexgalning med en fantastiskt inredd lägenhet, möjligen en inspirationskälla till Austin Powers som verkligen kommer till liv med hjälp av Dudley Moore. I jakten på Gloria syns kortvuxna, albinos, katolska kyrkan och klassiskt skolade gatubusar. Poliserna i San Fransisco är typiskt glada munkfrossare och gör varken till eller från, förutom den händige hjälten (Chase) som givetvis ser ljuset i mörkret och kommer till prinessans räddning. Mixen låter lite överdriven men det är faktiskt väldigt välbalanserat och det roliga byts av med det mer seriösa (men aldrig superallvarliga) för att få fram lite av det bästa ur båda världar.

Till viss del så underhåller Chase, Hawn och Moore mig fortfarande och det är väldigt roligt att se biroller från Burgess Meredith (tränaren Mickey i Rocky), Brian Dennehy (First blood och sjukt mycket TV-filmer) och en debuterande Frances Bay som skulle komma att spela “snäll gammal tant” i hundratals filmer efter denna. Men, för det är ju alltid ett men… …tyvärr så håller det inte riktigt hela vägen ändå, trots att det är mycket roligt och en hel del action. Speltiden är väldigt nära två timmar och lustigheterna mattas av medan upplösningen på mysteriet kommer allt närmare. Någonstans, och det är svårt att bestämma när, så börjar det bli rätt så segt att hänga med och när filmen väl är slut så känns det inte riktigt fullt så belönande som jag hade hoppats på. Detta trots en väldigt trevlig och storartat avslutning involverande nästan alla som vi sett under filmens gång i ett makabert scenframträdande som ingen i publiken kommer kunna glömma.

Chevy Chase’s roliga karaktär övergår i en vurmare för Goldie Hawn medan hennes oro för allt som händer, som sen tidigare gjort mycket av filmens karaktär tycks försvunnen eftersom det dykt upp några fjärilar i magen. Romansen känns inte riktigt rätt och jag hade gärna sluppit den även om det är införlivande publikflörteri på hög nivå och väldigt vanligt i äldre filmer. Det ska helt enkelt vara såhär enligt formeln…

Ändå, trots ett svagare avslut än inledning och mellanakt så är Tjejen som visste för mycket helt klart ett riktigt bra val om du letar efter trevlig och konventionell enkel actionkomedi. Det är snyggt filmat med influenser från Hitchock och andra äldre deckare, typiskt 80-talskomiskt upplagd handling, stjärnfyllt och gemytligt. Det leveras efter förväntningarna och det är jag nöjd med när jag inte satt ribban för högt. En stark trea blir mitt betyg – men ibland är den här filmen en fyra och ibland en tvåa – mycket beror på humöret och vad man suktar efter just för stunden. Så se till att se den när du är på rätt humör helt enkelt.

INGA KOMMENTARER