Tjejen som sköt skarpt PACKSHOT DVD

Hafsigt värre med Goldie Hawn i vilda västern.


Amanda (Goldie Hawn) är en Can-can-dansös och omtyckt sångfågel som hankar sig fram i en tuff värld. På sidan av scenen extraknäcker hon som rumsflicka och är således en redig kvinna som kan ta hand om sig själv om så skulle behövas. Men när hon efter ett lyckat framträdande halvt charmeras av nykomlingen i stan, Malloy (George Segal) samt bestulit honom hans värdefulla läderväska och försvunnit så är det frågan om alla hennes kunskaper och fiffigheter kommer räcka till. På flykt från ett liv hon ledsnat på, en alltid ivrig och cigarrsugande cowboy i hasorna plus ett helt gäng desperados efter dem båda krävs mycket och frågan är om Amanda kommer klara sig undan i den här tilltänkt komiska västernjakten.

Jag skriver tilltänkt komiska västernjakten för meningen med Tjejen Som Sköt Skarpt är ju att det ska vara en bakåtlutad och rolig västenfilm, en del av Goldie Hawn-exploateringen som pågick ett tag i skiften 70 till 80-tal och skapade flera filmer på samma komiska tema där Hawn hamnade mitt i gröten på ett eller annat sätt. Och bakåtlutat är det utan tvekan, då filmen är uppenbart bristfällig i planeringen och full av scener som lockar till skratt på grund av kontinuitetsfel där folk, möbler och allt möjligt teleporteras runt beroende på vilken vinkel och hur mycket plats att filma det finns. Manus fungerar men är bara byggt för att just fungera, inte för att vara trovärdigt på långa vägar…

Rolig är tanken, men det framgår inte på grund av att det sägs eller händer någonting gapskrattvänligt utan mest eftersom det är så obrytt härligt att titta på äldre filmer, det är oskyldig underhållning med väldigt lite finess och desto mer försök att distrahera med enkla trick som exotiska underkläder, utmanande sånger och charmanta cowboys som suger på sina cigarrer tills de nästan möglar på grund av fukten och längden av användandet.

Goldie Hawn nominerades till en Golden Globe (men vann inte) för sin insats som Amanda och hon är bäst, kaxig och bångstyrig samt väl behärskande de olika rollerna inom rollen hon måste anta. George Segal som är hennes främsta bollplank fungerar tillsammans med Hawn och bara då, medan resterande befolkning i västern på den här tiden tycks väldigt obekväma både i hur de talade och betedde sig. Ofta pinsamt dåligt men precis som det “roliga” så är det njutbart att titta på för eventuell söndagsunderhållning, nostalgiska återblickar eller bara något att gotta sig med om man är Goldie Hawn-fantast.

Inte direkt en film som jag kan rekommendera om du inte sett den eller håller på att forska i ämnet “Tjejen som-filmer” alternativt har en koppling till filmen sen tidigare. Det är en rätt menlös komedi och en västern mest bara för att den utspelar sig i de typiska miljöerna. Men det skjuts, rids, dansas, hängs, jagas och spelas kort så kanske något för västernentusiasten också? Den största anledningen, och det är en legitim anledning, att ta sig tid för Tjejen Som Sköt Skarpt är för Goldie Hawn. Hon är den enda anledningen till att den här filmen finns tror jag och hon gör den till en i alla fall hyfsat underhållande tid framför teven.

INGA KOMMENTARER