Tintins äventyr: Enhörningens hemlighet (Adventures of Tintin: The Secret of the unicorn)

Tintin har aldrig varit bättre!


Äventyraren och journalisten Tintin får syn på ett väldigt fint modellskepp när han passerar torghandlarna i stan. Han plockar fram plånboken för att köpa skeppet och så fort han fått det i sina händer så börjar tumultet. En man kommer fram för att varna om fara, en annan man vill köpa skeppet till vilket pris som helst medan torghandlaren i bakgrunden slår sig för pannan och ser sin framtida pension i Tintins händer. Det tycks vara ett väldigt attraktivt objekt för väldigt många och Tintin är inte den som räds en utmaning. Istället för att tjäna en hacka så bestämmer han sig för att behålla sin nya ägodel och förhoppningsvis lyckas lära sig mer om det!

Tintins äventyr – Enhörningens hemlighet är direkt och blir än mer en snabbt accelererande berättelse som inte bara blir mer engagerande för varje pixel som fladdrar förbi i bild utan även tycks bli gradsvis vackrare ju mer jag tittar på den. Det betyder inte att den från början är sämre och senare blir bättre, men det behövs lite invänjning, speciellt med de enligt seriealbumen överdrivna egenskaper som tilldelats personernas utseenden.

Det lilla modellskeppet blir inledningen (tillsammans med fler röda trådar) som tar Tintin genom delar av tre tidigare böcker av skaparen Hergé. Sammanvävningen är vad jag märkte utan en endaste lös tråd, då är jag i och för sig inte någon fantast – men på god väg till att bli. Av filmerna det vill säga… Regisserad av äventyrsmästaren Steven Spielberg som förverkligar Hergés karaktärer som skrivits om av Steven Moffat (Manus till The office, Coupling, Sherlock med flera), Edgar Wright (Regissören och manusförfattaren till Scott Pilgrim vs. The world och Shaun of the dead bland annat) samt Joe Cornish som skrev den fantasifulla Attack the block. Bakom kameran står flera vana producenter, den mest framstående såklart Peter Jackson som gjort sig sitt namn med både kult och storfilmer.

Det är helt enkelt ett redigt team som samlats och till de fantastiska animationerna, den stora spänningshalten i handlingen, karaktärernas förvandlingar från 2D till 3D utan att tappa själen förverkligas bild efter bild efter bild. Tintins äventyr – Enhörningens hemlighet är en mångsidig, rolig och genomtrevlig film som verkligen inte får missas!

Jag fokuserade mig på den engelsktalande versionen (det finns flera och en med svenskt tal) och det var otroligt bra skådespelat. Tintin spelas av Jamie Bell, dansören från Billy Elliott och det utan problematik, möjligen hade det varit fördelaktigt med en nasalare röst såsom jag minns det från de äldre tecknade filmerna men det spelar ingen roll. Kapten Haddock, den stora favoriten – görs av Andy Serkis som är en erkänd röstskådespelare i och med Gollum och han träffar helt rätt med sin mörka och babbliga röst. Daniel Craig har en viktig roll som filmens antagonist som verklige kommer till liv som en härdad person och vi får också lyssna till radarparet från Hot fuzz, Shaun of the dead med mera – Nick Frost och Simon Pegg som de två vimsiga Interpol-agenterna Thomson och Thompson. Alla huvudkaraktärerna finns med och de ser precis ut såsom jag hade hoppats.

Allting i den här filmen är så pass realistiskt att det faktiskt är svårt att hitta nackdelar eller avvikelser. Rörelser, talet, färgerna (som är fantastiska) och ljud både i effektmässiga actionsammanhang och i vardagligare skapar en reell värld som det är lätt att ta till sig. Berättelsen är hänförande och jag vill hela tiden ha mer, vilket jag också får efter filmens avslutning eftersom Sony har packat med över 1½ timme’s extramaterial! Full pott både för film och för utgåvan, den enda anledningen till att inte införskaffa den här är för att det finns andra likadana utgåvor där du får med Milou-dockor och liknande, för den som måste mätta begäret. Jag är fullt ut nöjd med den här och ger den såklart fem poäng av fem möjliga.

En av de roligaste, mest nostalgiska, trevligaste, mest spännande, välskrivna, härligt teknikförande filmerna på länge. Föhoppningsvis så kommer det ett par filmer till med Tintin & Co., risken att det blir lite vattnigt finns men jag tror inte att den är överhängande, i alla fall inte under en första uppföljare – Tintin har ju varit med om en hel del under Hergés vässade penna så material måste det ju finnas att tillgå!

INGA KOMMENTARER