Tingeling

Färgglatt och glittrigt men tomt under skalet.


Vinterskogen lockar älvorna i Älvdalens intresse med sitt kalla klimat, dess glaciärer och vackra vinterälvor. Det är en plats dit sommarälvorna aldrig kan resa, eftersom deras vingar snabbt skulle frysa till is och förstöras. Men den uppfinningsrika flickan Tingeling har kommit på ett sätt att korsa gränsen som går precis över den vilda bäcken, och med stort mod och mycket nyfikenhet tar hon sig till den andra sidan, där hon träffar någon som kommer att förändra hennes liv för alltid.
Vinterälvan Vinterlilja.

Tingeling: Vingarnas Hemlighet (Secret of the Wings) Tingeling: Vingarnas Hemlighet (Secret of the Wings) DVDTingeling: Vingarnas Hemlighet är en berättelse som tar sig an de flesta grundläggande och viktiga delarna som barnen aldrig tröttnar på. Vänskap, äventyr och nyfikenhet. Genom att vara lekfull och använda musik och montageteknik effektivt löper tiden snabbt när filmen är igång och det finns alltid något glimmande färgglatt i bild som fångar uppmärksamheten.

Genomgående är Vingarnas Hemlighet en film som är trevlig att titta på, vilket döljer filmens grundhet. Handlingen är väldigt lätt att följa och spänningen portioneras ut genom att Tingeling och Vinterlilja konfronteras med olika hinder. En del av dem mindre och enkla att lösa, andra dramatiska och för en älva så nära livshotande man kan komma. För mig som vuxen så är det dock mer av en uppgift att se Vingarnas Hemlighet än det är ett nöje. Budskapen är goda men definitivt och försvarbart riktat med en prepubertal målgrupp i tanke.

Animationerna är generiska och relativt stelt skapta, förstärkta av dynamiskt ljus så ser det bra ut så länge vi befinner oss i Älvdalen (där solen alltid skiner) men blir väldigt kantigt i Vinterskogen (där det alltid är lite småmulet och snöar). Att animationerna inte är snygga och rörliga som i Wreck-it Ralph eller liknande storfilm är ju inte så konstigt heller när Vingarnas Hemlighet är direkt till dvd och budgeterad efter de förutsättnignarna. Kvalitén är i alla fall högra än Barbie och liknande konkurrens och Tingeling slår henne även på fingrarna gällande handling. Dock verkar de ha samma fixering vid utseende, då Tingeling inte undviker en spegel i onödan.

Vingarnas Hemlighet har några delar mysticism och ett tema som jag uppskattar och den är relativt fint animerad. Röstskådespelet godkänns både i den engelska och den svenska versionen, där den svenska är på gränsen till trevligare trots att den inte är alls lika stjärnspäckad. Precis allting med den här filmen är tillräckligt för att det ska fungera, men det är inte en film som bryter några konventioner eller tar Disney ett steg längre så som de gör i sina storfilmer nuförtiden. Vingarnas Hemlighet är vattenstampning för att fylla ut i dvd-sortimentet och ett fullgott alternativ att välja istället för Barbie, men inte mycket mer än så.

INGA KOMMENTARER