Tingeling Piratfen

Den bästa Tingelingfilmen hittills!


Glittret är bestående men Tingelingserien tycks förändras. Från att ha varit relativt mjäkig och snäll går det nu med raska steg mot mer äventyr och lite tuffare teman. Uppfriskande för mig som 33-årig pappa till två tjejer, som precis som mig gillar när det händer lite!

Tingeling Pirat BlurayÄventyret börjar när stoftvaktarälvan Zarina bryter mot alla oskrivna lagar och börjar experimentera med det kraftfulla blåa stoftet. (Det blå stoftet skapar gult stoft, det gula används för att kunna flyga.) Zarinas godhjärtade försök att utveckla stoftkulturen går väldigt fel och hennes misstag förstör nästan Älvdalens stora träd, där det gula stoftet tillverkas. Stoftvakten blir besviken och Zarina blir av med sitt jobb – varpå hon skamsen och arg lämnar Älvdalen för att ett år senare återvända, då med avsikt att stjäla allt blått stoft åt sin nya familj. Ett gäng hårdnackade pirater! Nu är det bara Tingeling och hennes närmsta vänner som kan stoppa piraterna och det tar dem ut på ett ordentligt äventyr, där dödskallegrottor, kanoner och flygande piratskepp bara är smakprov på all spänning!

Disneytoon som står bakom Tingelingfilmerna verkar ha fått rejält ökade resurser om jag jämför de tidiga filmerna med den här nya. Det mesta i Piratfen är ett- eller ett par snäpp bättre. Animationerna är följsammare, röstskådespelet mer trovärdigt både på engelska och svenska och uttryck mer levande precis som miljöerna, där piratskepp och grottor utmärker sig. Handlingen är både rapp och händelserik och till med jag (som sagt, 33 år, man) tycker att det är riktigt roligt. Roligt är också manusets alla vältimeade skämt, de kommer som från ingenstans och får mig och barnen att skratta flera gånger. Humorn går tyvärr lite förlorad i översättningen till svenska, men det är fortfarande roligt på andra sätt.

Tingeling och Piratfen är fortfarande inte “världsklass” likt Dreamworks eller Pixar men för att vara en sidofranchise med en biroll från Peter Pan i huvudrollen så börjar det bli riktigt bra. Vägen hit har varit kantad av varierande kvalitet men håller Disneytoon stilen i nästa film, som även den verkar vara mer äventyrlig med bland annat havsmonster, ja då kommer jag att gilla den också. Det här är rätt väg att ta serien, lite tuffare, lite roligare och lite snyggare.