Helkväll med Marty McFly och hans virriga kollega.


I vanlig ordning är det som så att den första filmen är den bästa filmen, Tillbaka till framtiden är inget undantag. Skillnaden ligger väl mest i att den första uppföljaren också den är bra, sen kommer det en tredje film. Som även den, trots upprepningarna – håller sig ovanför ytan.

I den här boxen som jag tittat igenom (ett arbete som skulle behöva projektgrupp och tidsplanering) finns de tre filmerna med i ny finish. Aldrig har jag sett så mycket detaljer i tillbaka till framtiden, ibland är det till och med så pass skarpt att det gör filmen en otjänst

För med ökad skärpa, större tv-apparater och mysigare färger så syns allt möjligt som förr gömts rätt väl i lite halvdovt surrig bildkvalité. Sminket till exempel, det fungerar inte alls nu, speciellt då skådespelarna sminkats för att se äldre ut under resor till eller från framtiden, nutiden eller dåtiden. Se speciellt latex som tydligen skapar ena rejält fula linjer på nackar på folk. Men nog om det, det är en bagatell och ingenting att hänga upp sig på. Alla tre filmerna ser helt vidrigt bra ut och det är för den som inte söker en suddig VHS-känsla förmodligen riktigt trevligt att titta på. Det tyckte i alla fall jag.

Filmerna då. Ja, det är ju såklart samma filmer som från starten, det har inte ändrats mycket och varför skulle det göras det? I den första delen introduceras tidsmaskinen och rollerna, Marty Mcfly spelas av den då unge Michael J. Fox som tillsammans med Doc Brown (Christopher Lloyd) påbörjar ett tidsresande som är långt ifrån pålitligt samtidigt som de jagas av libanesiska ”terrorister”. Det är inte mycket som går rätt till och deras tidsroadtrips stör både invånarna i staden samt ”The time continuum”. Det är mycket trevligt att återuppleva den första filmen som jag första gången såg på en biograf i en mycket liten stad. Tillsammans med mina bröder satt jag och tittade och det här får mig såklart att minnas filmen med goda associationer, såsom jag kan tänka mig även många andra har. Det var bättre förr?

Den andra och tredje filmen spinner vidare på succéfaktorn i den första och är inte direkt utvecklande utan mer underhållande och fasthållande vid en rolig och annorlunda del av filmhistorien. Den ena utspelar sig i en misslyckad framtid där allt inte riktigt blivit så bra, vilket måste fixas – medan den andra rör sig bland hästar och cowboys, där Doc Brown verkligen tycks trivas trots de primitiva möjligheterna till uppfinnande.

Absolut mäktigast med den här boxen är allt extramaterial. Det finns knappt tid för en normal människa att hinna med allt!

Borttagna scener, Ett alternativt slut, en sexdelars dokumentär, Q&A med Michael J. Fox, U-Control features, fotogallerier, Musikvideos ja massvis. Det medföljer en liten folder där allt listas och allt gott finns listat längre ned i tabellen. Gillar man Tillbaka till framtiden är det här helt klart en box värd att äga! Framtiden ser mycket bättre ut i 1080p på bluray än den gör på VHS eller dvd.

Jag är väldigt glad att jag haft tid att se allt det här och det alternativa slutet är ju mycket intressant att se nu 20 år efter originalreleasen. Kan tänka mig att det är såhär Steven Spielberg och Robert Zemecki (regi) ville presentera Tillbaka till framtiden, trist för dem att de inte hade någon tidsmaskin som gick till 2010….

Originaltitel:Back to the future 1-3
Genre:Action, Komedi
Regi:Robert Zemeckis
Skådespelare:Jason Segel, Steve Carell, Kristen Wiig, Miranda Cosgrove, Ken Jeong, Julie Andrews
Format:Bluray
Producerad:1985, 1989, 1990
IMDB:Back to the Future, Back to the Future Part II, Back to the Future Part III
Ljud:DTS 5.1, DTS HD - Master Audio
Textning:Danska, Finska, Norska, Svenska
Bild:Widescreen (1.85:1), HD 1080p
Extramaterial:Tillbaka till framtiden 1
Deleted scenes
Tales from the future: In the beginning
Tales from the future: Time to go
Tales from the future: Keeping time
Behind – the – scenes
Archival featurette
- The making of Back to the future
- Making the trilogy: Chapter one
- Back to the future night
Michael J. Fox Q&A
Behind the scenes
- Original makeup tests
- Photo galleries
Music video
- Huey Lewis and the News “Power of love”
Q&A commentary
Feature Commentary

Tillbaka till framtiden 2
Deleted scenes
Tales from the future: Time flies
The physics of Back to the future
with Dr. Michio Kaku
Archival Featurettes
- Making of Back to the future Part II
- Making the trilogy: Chapter two
Behind the scenes
- Outtakes
- Production design
- Storyboarding
- Designing the DeLorean
- Designing Time travel
- Hoverboard test
- Evolution of Visual effects shots
- Photo galleries
Q&A Commentary
Feature Commentary

Tillbaka till framtiden 3
Deleted scenes
Tales from the future: Third time’s the charm
Tales from the future: The test of time
Archival featurettes
- Making the trilogy: Chapter three
- The making of Back to the future part 3
- The secrets to Back to the future trilogy
Behind the scenes
- Outtakes
- Designing the town of Hill Valley
- Designing the campaign
- Photo galleries
Music Video
- ZZ Top “Doubleback”
FAQ’s about the trilogy
Back to the future: The ride
Q&A Commentary
Feature commentary

INGA KOMMENTARER