Poster Thor 2 : The Dark World

Sagan om Ringen möter Star Wars, eller nåt sånt.


Den första Thor-filmen sövde mig i soffan två gånger medan The Dark World bara gjorde det en. Antingen beror det på att de här filmerna är allt annat än det jag önskar från en action/äventyrsfilm, eller så beror det på att jag valt dåliga kvällar efter långa dar med barnen. Lite tveksam är jag, men 90% beror nog på att Thor är den superhjälte som imponerar minst i en uppsjö av valmöjligheter.

I The Dark World fortlöper historien om de sju världarna där Thor (Chris Hemsworth) bor i Asgard med sin bror Loke (Tom Hiddleton, som bor i fängelsehålan) och pappa Oden (Anthony Hopkins). Långt under dem bor svartalverna, en ras som alla trodde förintades under det stora kriget för hundratals år sedan då deras värld förstördes av just Asgardianerna. Nu visar det sig dock att några svartalver överlevt och de planerar att jämna alla världarna med marken med hjälp av en odefinierbar kraft som kallas “Etern”.

Thor 2 : The Dark World BlurayThor blir såklart den som måste stoppa Svartalverna och han får hjälp från oväntat håll när familjen återförenas sida vid sida, för att stoppa de onda alverna. Vårt (jordens) bidrag till gruppen blir Thors gamla flamma, Jane Foster (spelad av Natalie Portman) med en lustig duo praktikanter och den instabile forskaren Erik Selvig (Stellan Skarsgård).

Jag kan meddela att Thor 2 : The Dark World inte imponerar på mig efter att i stort sett alla andra superhjältefilmer som släppts har haft bättre effekter, skådespelare och främst och mest viktigt, vettiga handlingar. Thor 2 missar i de flesta avseenden och är varken rolig eller spännande med ett givet händelseförlopp och så många hål i berättelsen att det inte ens är en utmaning att fälla bittra kommentarer under tiden jag tittar.

Det finns ett fåtal höjdpunkter i actionsekvenser där Thor svingar hammare och jag gillar även hur svartalvernas planer går i lås samt hur några av de mer anonyma svartalvskaraktärerna designats, trots att de är chanslösa när det kommer till kritan. Det finns alltså lite att ta tillvara på men det hjälper inte när berättelsen är alldeles för blek och tråkig. Det är ytterligare en film där världen ska räddas av i stort sett ostoppbara hjältar och det fungerar kanske för den som har superhjältehunger, som utfyllnad i väntan på nästa Avengersfilm. Lite samma funktion som hissmusik har – det är aningen irriterande, men man nynnar ändå med lite och glömmer melodin så fort man klivit ut genom dörren.