Sean Penn i This Must Be The Place

Sean Penn briljerar som rockpensinären Cheyenne!


Cheyenne är en pensionerad rockstjärna med inkomsterna säkrade från en karriär han inte längre orkar med. Till utseendet fortfarande en inbiten rockstjärna som känns igen av allmänheten, hårdsminkad med läppstift och ett svart stort rufsigt hår som visar att trots att han lever i ett palats, så är han inte på något sätt en del av ‘etablissemanget’. Han är en excentrisk men lättomtycklig figur som talar lågt och blygsamt men som aldrig håller igen med sina ärliga åsikter.

När Cheyenne en dag får höra tråkiga nyheter om sin far beger han sig för att tacka av honom på en blygsam dödsbädd… Väl på plats får han höra talas om ett livslångt mål som fadern haft, att hitta och hämnas på en specifik man som plågat honom och som tillsammans med nazisterna berövat en generation specifikt och flera generationer överlag deras hemland, trygghet, ungdom och så mycket mer. Cheyenne bestämmer sig för att, efter faderns bortgång försöka hitta denne man, denne anonyme nazist, och beger sig med hjälp av en affärsmans svarta älskade pickup mot Texas, där äventyret This Must Be the Place verkligen börjar ta fart. (Och med fart menar jag i lugn takt.)

This must be the place BlurayTill en början så är This Must Be the Place en väldigt lugn film som låter oss lära känna huvudpersonen Cheyenne detaljerat, vem han är och även vilka hans närmsta vänner är. Han umgås mycket med den yngre goth-sminkade kvinnan Mary (Eve Hewson) vilken han försöker, med få genombrott, para ihop med en för henne total motsats. Cheyenne’s fru, Jane (Frances McDormand) är dock hans bästa vän och det vi får se av dem tillsammans i filmen ser jag som ett typiskt magiskt, långlivat äktenskap där kärleken fortfarande blommar efter mycket lång tid.

Både Mary och Jane finns med rätt mycket till en början men fasas ut ur filmen mer och mer ju längre berättelsen tar oss, det finns helt enkelt inte tillräckligt mycket plats att berätta mindre berättelser då Cheyenne’s är så pass stor som den är. Ett antal intressanta och ovanliga, varierade, ibland hjärtskärande gulliga, men även riskabla och skrämmande möten på vägen avverkas och det här är långt ifrån likvärdigt någon annan film “på-väg” jag sett. Möjligen går det att jämföra This Must Be the Place med Bröderna Coen’s filmer i vissa moment, men förutom det kommer jag inte på någonting som liknar det Paolo Sorrentino lyckats med här.

Sorrentino har både skrivit det bitterhumoristiska, svarta och såvitt jag uppfattade det, vattentäta manuset samt förverkligat bilderna tillsammans med skådespelare som både är kreativa och rutinerade. Sean Penn briljerar som Cheyenne och ingen annan ställer sig i vägen med någon sämre prestation för att störa helheten. Att både Penn och McDormand är två av mina favoritskådespelare försämrar ju inte saken för mig personligen heller, däremot är jag medveten om att många retar sig på Penn’s ofta spretiga roller, gör du det så kommer du verkligen inte att uppskatta Cheyenne. (Synd för dig.)

Det gäller som publik att inte tröttna under den något långa inledningen, där det även presenteras fler sidospår som jag inte nämnt. Se till att även ha lite extra tålamod med Sean Penn’s Cheyenne, vars person är något av en föredettings som är lätt att inte ta på allvar. Gör du det samt bestämmer dig för att delta passivt i Cheyenne’s eftersökningar så garanterar jag en resa utöver det vanliga, där det inte bara siktas på att avsluta personliga vendettor utan även ges möjlighet till eftertanke, förståelse kring ett möjligt kollektivt hämndbegär samt en okonventionell form av utbildning kring förintelsen och dess fasor utan varken pekpinnar eller moralpredikningar.

Berättelsen, den mediokra och blygsamma, men samtidigt starka och bestämda huvudrollen, de omväxlande bilderna av USA på väg mot ett mål som är lika fasansfullt som det är spännande att få en avrundning på gör This Must Be the Place till en av årets starkaste filmer. Stort plus även för filmens musik, av The Talking Heads och/med David Byrne, som till och med får ett eget nummer i filmen som verkligen både ser bra ut och låter underbart. Ser du inte den här så missar du verkligen någonting som jag tror att (nästan) alla fastnar för bara de ger en ärlig chans.

INGA KOMMENTARER